De EuroGames: veel meer dan een sportevenement - interview met projectmanager Joost

| Bart Jansen

In de zomer is Nijmegen gastheer van de EuroGames 2022. Tijdens dit evenement komen duizenden sporters uit Europa samen om te sporten ongeacht hun genderidentiteit of seksuele geaardheid. Joost van Wijngaarden is projectmanager bij deze EuroGames en laat ons kennismaken met dit kleurrijke evenement.


Joost van Wijngaarden

Sinds 1992 vindt er elk jaar een editie plaats van de EuroGames. Afgelopen jaar was dit in Kopenhagen en dit jaar vindt het evenement van 27 t/m 30 juli plaats in Nijmegen. “De EGLSF (European Gay & Lesbian Sport Federation) bepaalt elk jaar waar de EuroGames gehouden worden. Na een succesvolle campagne is Nijmegen in 2018 aangewezen als gastheer voor 2022”, legt Joost uit.

Op dit moment staan er 19 verschillende sporten op het programma, maar sporten is niet het enige waarvoor de sporters naar Nijmegen komen, vertelt Joost: “Het gaat niet om het niveau van sporten, maar om het ontmoeten van andere sporters uit de LHBTIQ+ gemeenschap. Het is voor de sporters dan ook meer een soort vakantie waarin ze nieuwe mensen ontmoeten, samen sporten en samen feest vieren.”

Divers aanbod

Joost hoopt dat er ongeveer 2500 sporters zich aanmelden. “Mensen kunnen zich aanmelden voor de algemeen bekende sporten zoals voetbal en volleybal, maar ook bijvoorbeeld voor bridge en petanque. We zijn daarbij afhankelijk van individuen en verenigingen die het leuk vinden om wat te organiseren. Veel van deze sporten vinden namelijk plaats op het terrein van een vereniging en worden ook door hen gecoördineerd.” 

Naast de afhankelijkheid van verenigingen, is de organisatie ook afhankelijk van andere vrijwilligers. “Er zijn al verschillende festiviteiten gepland door bijvoorbeeld horecazaken, maar als er mensen een workshop, clinic of wat dan ook willen organiseren, is dat allemaal mogelijk. De mensen die naar Nijmegen komen willen leuke dingen doen, dus alle ideeën over activiteiten zijn welkom,” legt Joost uit. 

Op dit moment is er al een grote groep vrijwilligers. Eens in de zoveel tijd wordt er voor deze groep een activiteit georganiseerd. Volgens Joost is het belangrijk om dit soort activiteiten te organiseren zodat het ook blijft leven onder de vrijwilligers. “Laatst hadden wij een borrel met alle vrijwilligers en betrokken organisaties bij rugbyvereniging The Wasps. Iedereen was, ook door de afgelopen coronaperiode, weer blij om elkaar te zien. Naast een borrel hadden we ook een sketch van drie studenten en wat korte interviews om mensen een idee te geven van de EuroGames. Een hele geslaagde avond.”

 

Ander doel

Naast het sporten en het feest er omheen heeft het evenement ook een ander doel vertelt Joost: “Je hoopt ook dat dit evenement een positief effect heeft op de emancipatie van de doelgroep in de sportwereld. Nederland en ook zeker Nijmegen is wat dat betreft al heel progressief, maar het is bijvoorbeeld voor voetballers nog steeds lastig om uit de kast te komen. Een evenement zoals dit moet helpen om het bespreekbaar te maken.”

Joost wil de mensen dan ook graag meegeven om eens kennis te maken met de EuroGames. “Laat je vooral verassen door de sfeer. Dit kan als vrijwilliger of deelnemer, maar ook als toeschouwer tijdens bijvoorbeeld de openingsceremonie 27 juli op de Waalkade. Iedereen is welkom en dat straalt het evenement ook echt uit.”

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de EuroGames? Neem dan eens een kijkje op de website of volg de EuroGames op Facebook, Twitter of Instagram. Het evenement vindt plaats van 27 t/m 30 juli 2022.

 

Fotografie bijeenkomst: Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk...