Dé biebtips voor februari

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. De maand februari staat in het teken van drie literaire bijeenkomsten met veel interessante schrijvers.

1. Letteren in de stad over Manon Uphoff

De Bibliotheek Gelderland Zuid en de Master Letterkunde van de Radboud Universiteit organiseren dit voorjaar zeven openbare hoorcolleges over Manon Uphoff. In deze collegereeks bespreken recensenten, docenten en hoogleraren met veel enthousiasme en kennis ieder een boek van Uphoff. De colleges vinden telkens plaats op een woensdagavond van 19.00 tot 20.45 uur in Bibliotheek De Mariënburg. Hoogleraar Nederlands Marc van Oostendorp bijt op woensdag 8 februari het spits af. Hij gaat in vogelvlucht door het werk van Uphoff. Afgelopen zomer las hij al haar werk. Een kaartje voor deze lezing kost € 5,50 voor bibliotheekleden en studenten, € 8,00 voor overige bezoekers. Verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Er volgen ook nog lezingen van o.a. Jeroen Dera en Jos Joosten.

Boekentip!

 

Begeerte – Manon Uphoff
Ruim vijfentwintig jaar geleden debuteerde Manon Uphoff met de verhalenbundel Begeerte. De bundel bevat uiteenlopende verhalen waarin vrouwen vaak de verteller zijn. De verhalen zijn als geheime kamers, waar je door het sleutelgat kijkt en ziet wat niet voor je ogen bestemd is. Begeerte als verlangen, maar ook als passie, agressie, gedrevenheid en wil. 

2. Avond van de Debutanten

Tijdens de Avond van de Debutanten op woensdag 15 februari zijn vier schrijvers te gast die onlangs hun eerste roman publiceerden: Jante Wortel (Weerlicht), Gijs Wilbrink (De beesten), Frouke Arns (De gelijktijdigheid der dingen) en Forugh Karimi (De moeders van Mahipar). Ze worden geïnterviewd door schrijver Jordi Lammers in boekhandel Dekker v.d. Vegt. De Avond van de Debutanten duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Kaartjes kosten € 8,00 voor bibliotheekleden en studenten, € 10,50 voor overige bezoekers. Ze zijn te koop in de winkel van Dekker v.d. Vegt boekverkopers en via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid: www.obgz.nl/agenda.

Boekentip!

 

De gelijktijdigheid der dingen – Frouke Arns
Debuutroman van de Nederlandse schrijver Frouke Arns (1964) die eerder dichtbundels publiceerde. ‘De camembertmethode’ werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Ze is voormalig stadsdichter van Nijmegen. In deze vluchtroman zijn twee vluchtverhalen knap in elkaar gevlochten. Een jonge Syrische vluchteling steekt via de Arctische route de grens tussen Rusland en Noorwegen over, waar Helena, een oude Duits/Noorse vrouw, zich over hem ontfermt.

3. Verdriet in woorden gevangen: schrijvers over rouw

Rouw ontziet niemand, ongeacht rangen en standen, maar hoe we ermee omgaan kan flink verschillen. Schrijvers James Worthy (Liverpool), Tatjana Almuli (Ik zal je nooit meer) en Lotte de Schouwer (Overlijdensberichten) zijn op dinsdag 28 februari te gast in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Zij schreven alle drie een boek over rouw. Wat betekende het schrijven voor hun rouwproces? Lars Meijer gaat met de schrijvers in gesprek over rouw, uitgestelde rouw, het delen hun verdriet met de wereld en de wat daar allemaal bij kwam kijken. Kaarten kosten € 10 voor bibliotheekleden en studenten en € 12,50 voor overige bezoekers. Ze zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Boekentip!

 

Ik zal je nooit meer – Tatjana Almuli
Wanneer Tatjana zestien is, overlijdt haar moeder. In dit autofictieve boek gaat zij op zoek naar wie haar moeder was voor zijzelf geboren werd. Ze combineert dat met haar eigen herinneringen aan haar moeder, reflecties op het moeder- en dochterschap en haar eigen leven en ervaringen.

Dit vind je misschien ook leuk...