Vrede van Nijmegen penning uitgereikt aan Frans Timmermans

Vanwege zijn inzet voor vrede en samenwerking in Europa is op 12 mei 2022 in Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen de Vrede van Nijmegen Penning 2022 toegekend aan Frans Timmermans.

Frans Timmermans staat pal voor de rechtsstaat en maakt zich al jaren sterk voor internationale samenwerking en het belang van internationale instituties voor het oplossen van problemen. Tevens zette hij zich in voor solidariteit, homorechten, diversiteit, gelijkheid voor vrouwen en bescherming van mensenrechtenactivisten. Al tijdens zijn periode als Tweede Kamerlid was Frans Timmermans nauw betrokken bij de ontwikkelingen binnen Europa. Zo was hij lid van de Europese Conventie die de Europese grondwet voorbereidde. Momenteel is Frans Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie en werkt hij aan de Green Deal, om op Europees niveau de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.

Hij heeft zich ingezet voor het dichten van de equal pay gap en voor de Europese richtlijn Work-Life Balance. Al met al redenen te over om de Vrede van Nijmegen Penning aan Frans Timmermans toe te kennen.

Tijdens de uitreiking sprak minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken het laudatio uit, waarna burgemeester Bruls de Vrede van Nijmegen Penning aan Frans Timmermans overhandigde. Frans Timmermans sprak vervolgens de Vrede van Nijmegenlezing uit.

Vrede van Nijmegen

Met de Vrede van Nijmegen kwam er in 1678 een tijdelijk einde aan de oorlogen die Europa teisteren. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk vredesverdragen om verschillende oorlogen op het Europese continent te beëindigen. In veel Europese landen heeft de Vrede van Nijmegen een plaats gekregen in de geschiedenisboeken als een cruciaal moment in de Europese geschiedenis.

Vrede van Nijmegen Penning

De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Het is de zesde keer dat de Vrede van Nijmegen Penning wordt uitgereikt. Eerdere laureaten zijn: Jacques Delors (2010), Umberto Eco (2012), Neelie Kroes (2014), het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016) en Paul Polman (2018). Vanwege de coronapandemie is de Vrede van Nijmegen Penning in 2020 niet uitgereikt.

De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en NXP Semiconductors N.V. en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit vind je misschien ook leuk...