Theatergroep De Horde één van de nieuwkomers met positief advies voor meerjarige subsidie

Theatergroep De Horde ontvangt positief advies van de Raad voor Cultuur voor de culturele basisinfrastructuur (BIS) voor de periode 2025-2028. De Raad adviseert een subsidie van €572.152 aan De Horde, waarmee de missie om kwalitatief hoogstaand jeugdtheater te maken kan worden voortgezet en uitgebreid.

Door de lens van de cameraploeg van RTL Nieuws wordt het moment van de waarheid in Theater Het Badhuis vastgelegd: de bekendmaking van het adviesrapport van de Raad voor Cultuur met betrekking tot de culturele basisinfrastructuur (BIS). De Horde krijgt een positieve beoordeling voor deze belangrijke subsidie en is daarmee één van de dertien instellingen voor jeugdpodiumkunsten die hun plannen met deze structurele financiering kunnen uitvoeren.

"De Horde schreef een helder plan waaruit een grote motivatie en ambitie spreekt," stelt de Raad in het adviesrapport, die potentie ziet in De Horde om het jeugdtheaterlandschap in Gelderland te verrijken. "De Horde wil beeldend en muzikaal objecttheater maken waarin allerlei theatervormen worden gecombineerd met een transparante speelstijl. Deze artistieke diversiteit draagt bij aan de pluriformiteit van het landelijke theateraanbod."

De Horde in Theater Het Badhuis

Vorig jaar zomer landde het nieuwe jeugdtheatergezelschap in het iconische Nijmeegse Theater Het Badhuis. In december was daar de eerste, uitverkochte, voorstelling te zien: Biografie van een vlieg. "De Raad heeft veel vertrouwen in de artistieke vakdeskundigheid en oorspronkelijkheid van de plannen," luidt het adviesrapport.

Talentontwikkeling en samenwerking

Een belangrijke pijler van De Horde is talentontwikkeling. De samenwerking met onder andere Theater aan de Rijn | De Nieuwe Oost en Stadsschouwburg Nijmegen voor een nieuw jeugdproductiehuis onderstreept dit streven. De Raad ziet hierin een mooie kans om nieuwe stemmen binnen te halen en talenten uit de regio te ondersteunen. De thema’s die De Horde aansnijdt worden bovendien erkend als van belang voor de gehele maatschappij. Daarbij zal Theater Het Badhuis, het eigen theater van De Horde, een centrale rol spelen.

Het positieve advies van de Raad voor Cultuur biedt De Horde een stevige basis voor verdere groei en ontwikkeling. Met deze steun kan De Horde haar missie 'wees jezelf, ontdek een ander' voortzetten en artistiek onderscheidende voorstellingen maken voor alle jeugd in Gelderland en wijde omtrek. "Het is ongelooflijk dat we zo snel in de BIS zijn opgenomen. Het is natuurlijk bitterzoet, omdat sommige bekenden uit de sector geen of minder subsidie hebben gekregen, maar we zijn we ontzettend blij dat we onze plannen kunnen verwezenlijken. We mogen aan de slag en kijken ernaar uit om zelf, en met anderen, voorstellingen te gaan maken," aldus Ramses Graus, artistiek directeur.

Ga voor meer informatie en het actuele programma van De Horde naar www.theatergroepdehorde.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...