Stilstaan bij het februaribombardement in de Molenstraatskerk en de Stevenskerk

Ruim 350 zangers, muzikanten, vertellers en dichters staan op 21 februari, aan de vooravond van de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944, met hun muziek en woorden stil bij de verwoeste dromen van de vele slachtoffers van deze oorlogsramp.

Op de avond van 21 februari wordt vanaf 19 uur in de Molenstraatskerk en de Stevenskerk in Nijmegen ruim twee uur lang opnieuw een moment van leven gecreëerd, een moment van hoop op een mooie toekomst. In 2019 werd voor het eerst zo’n moment van leven in de binnenstad gecreëerd. Toen vooral op straat, nu dus in de twee kerken. Al staan op de brandgrens van het bombardement in het centrum ditmaal op een zestal plekken ook informatiezuilen met verhalen over de stadspijn door de oorlog. Op straat staan bij deze zuilen ook vertellers van Gilde Nijmegen. Zij geven uitleg over de oorlogspijn. Hardlopers trekken met licht door de stad.

Expo en podcast

Tevens wordt op deze avond stil gestaan bij de steun die Nijmegen na de oorlog kreeg uit vele steden, ook uit het buitenland. De getoonde solidariteit was destijds enorm. Foto’s en teksten op de zuilen laten daarom ook de kracht van de wederopbouw van Nijmegen na de oorlog zien. De waargemaakte droom van een nieuw Nijmegen. Op de 21 februari wordt ook een podcast over het bombardement en de pijn voor de stad gepresenteerd. In de Molenstraatskerk en de Bibliotheek Mariënburg is bovendien vanaf de 21e twee weken een expositie over het bombardement, de wederopbouw en de hulp die Nijmegen na de oorlog kreeg.

Verbinding

Met dit Moment van Hoop willen de organisatoren - brandgrens024.nl, het 4&5 mei comité en Gilde Nijmegen, stichting Wederopbouwstad Nijmegen, werkgroep oorlogsdoden Nijmegen, stichting  Friendship Albany Nijmegen - tevens  verbinding leggen met de waanzinnige oorlog in Oekraïne. Honderden Oekraïners hebben in Nijmegen een tijdelijk thuis gevonden na hun vlucht. Ook zij blijven ondanks het dagelijks geweld in hun thuisland dromen van een nieuwe toekomst. De avond van 21 februari met  deelname van twaalf (gemengde) koren, twee troubadours, een ensemble oude muziek, een organist en elf dichters moet ook hen weer kracht geven. De hoop op nieuw leven, een mooie toekomst mag immers nooit opgegeven worden.

Het is die 21 februari net als 79 jaar geleden carnaval. Destijds troffen de bommen ook carnavalvierders die juist in Nijmegen even afleiding wilden zoeken van de  oorlogsellende. De klokken van de Stevenskerk zullen even voor zeven uur het moment van hoop inluiden.

Programma in de kerken

Het programma in de twee kerken tussen 19.00 en 21.45 uur bestaat uit: de koren Nijmeegs Mannenkoor, het Wereldmuziekkoor, Ex Falso, Good Company, Saudade, Cantus Obliquus, Hatikwa, Revolt Vocal Group, Cantemus, Campuskoor Veelstemmig, Cantiamo en Melodie. De troubadours: Dirk-Wim in t Hof en Karel Bosman. Het ensemble Oude Muziek Casulana en Stadsorganist Jetty Podt. Verder is ook stadsdichter Heidi Koren, campusdichter Derk Wijkamp, Qader Shafiq, Marcel Rözer, Rosanne de Boer, Yildiz Gies, Linda Vogelesang, Pauline Jansen, Gaiane Abrahamiam, Rob Jaspers en Marijke Hanegraaf aanwezig.

Lees meer via www.brandgrens024.nl
 

Dit vind je misschien ook leuk...