Stadsschouwburg en De Vereeniging geeft jarige universiteit compositie cadeau

Op dinsdag 17 oktober 2023 viert de Radboud Universiteit haar 100e Dies Natalis in Concertgebouw De Vereeniging: de plek waar de universiteit in 1923 werd opgericht. De jonge Nederlandse componist Sem Hak kreeg van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging de opdracht om een nieuw stuk voor solo piano te schrijven, ter ere van het 100-jarig bestaan van de universiteit. Het resultaat, getiteld ‘Facultas’ is tijdens de Dies Natalis te horen op de gloednieuwe Steinway-vleugel van Concertgebouw De Vereeniging, bespeeld door pianist Seán Morgan-Rooney.

‘Facultas’, een compositie voor solo piano, viert het academische leven in een korte en energieke beweging. Het stuk werd gecomponeerd door de jonge componist Sem Hak. Hak, die zichzelf identificeert als non-binair, schrijft muziek in een breed scala aan klassieke stijlen en maakt muziek en kunst die inspeelt op hedendaagse kwesties en taboes zoals gender, depressie en klimaat. ‘Facultas’ beleeft tijdens de viering op 17 oktober haar wereldpremière in de uitvoering van Seán Morgan-Rooney, een van de meest vooraanstaande jonge pianisten van Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, waar hij studeerde en nog altijd woont. Morgan-Rooney won de Charles J. Brennan Prize op de 10e Dublin International Piano Competition en trad in mei 2021 op in Concertgebouw de Vereeniging tijdens zijn Dutch Classical Talent-tournee.

Beluister ‘Facultas’ tijdens Radboud Art & Science

Op vrijdagavond 20 oktober zal pianist Seán Morgan-Rooney de compositie opnieuw ten gehore brengen tijdens Radboud Art & Science. Dit festival met bijdragen van o.a. Clean Pete en de Piano Biënnale vindt plaats van 19 tot en met 21 oktober 2023 en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Meer info op www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Dit vind je misschien ook leuk…