Ongelofelijk Fantastisch: debuutalbum van Beekse liedjesschrijfster

Zangeres Marieke van Ruitenbeek is IntoNijmegen, maar ook IntoBeek: in haar eerste single Beek (2018) bezingt ze haar woonplaats aan de grens van Nijmegen. Vrijdag 17 mei komt haar Nederlandstalige debuutalbum uit: Ongelofelijk Fantastisch.

Marieke is geen vreemde in de muziekomgeving van Nijmegen. Nadat ze in 2015 afstudeerde aan de zangopleiding van het ArtEZ Conservatorium, beklom ze onder andere het podium op Music Meeting, Polderpop, de Nijmeegse Vierdaagse en bij de Kunstbende. Bovendien dirigeert ze verschillende koren en orkesten en geeft ze zang-, saxofoon- en blokfluitlessen aan De Lindenberg in Nijmegen. Nu is het na een jaar van schrijven, componeren, arrangeren en organiseren tijd voor een eerste album.

zangeres nijmegen

“Het nummer Ongelofelijk Fantastisch was het eerste Nederlandstalige nummer dat ik schreef,” vertelt Marieke. “Op het moment dat ik het schreef voelde ik me zo in de war door de liefde, dat ik in de muziek de overtreffende trap ging opzoeken. Veel herhaling, overdrijven en een flinke dosis sarcasme. Het was heerlijk om mijn emoties op die manier in de muziek te kunnen uiten.” Marieke speelt graag met taal. “Ik laat bijvoorbeeld het laatste woord van de ene zin, het eerste woord zijn van de nieuwe zin. Of ik laat woorden weg, zodat de luisteraar de lege plekken naar eigen inzicht en verlangen kan invullen.”

Ongelofelijk Fantastisch

Mariekes album is geproduceerd door Collin Hoeve, een bekende Nijmeegse singer-songwriter die onlangs meedeed met The Voice of Holland. “Samen maakten we de arrangementen en zochten bij ieder nummer naar de ideale sound en instrumentatie. Een ontzettend tof en interessant traject!” De nummers die op het album staan lopen uiteen in stijl, maar hebben gemeen dat er een speciale rol is weggelegd voor de verhalende teksten. “Ongelofelijk Fantastisch’beschrijft de periode van ongeveer een jaar na een ingrijpende gebeurtenis in de liefde,” legt Marieke uit. “Het beschrijft ook hoe je met een positieve instelling veel kunt bereiken in de manier waarop je in het leven staat.”

Crowdfunding

Zodra Marieke tien nummers had geschreven, besefte ze dat er een album moest komen. Met behulp van crowdfunding haalde ze binnen drie dagen het benodigde bedrag op om het album tot stand te brengen. “Dat was heel bijzonder, vooral ook om te merken hoeveel mensen dit avontuur samen met mij aan wilde gaan. In een blog hield ik alle donateurs en volgers heel nauwgezet op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot het album. Fotoshoots, studiodagen, tegenprestaties, de zoektocht naar muzikanten, hoesjes ontwerpen, goede en slechte momenten... Eigenlijk heb ik in mijn updates niets onbesproken gelaten en veel mensen vonden het interessant om dat proces van heel dichtbij te volgen.”

Albumpresentatie

Deze vrijdag vindt de albumpresentatie heel toepasselijk plaats in Beek, het dorp waar haar eerste single over gaat. “Tijdens de albumpresentatie heb ik gekozen voor een dynamische avond waarin er van alles gebeurt: een kinderkoor, gastoptredens, livemuziek, de presentatie van de videoclip, een livepainter, een DJ en nog veel meer.” Oftewel: een ongelofelijk fantastische avond.

In de Brasserie in Beek (Kulturhus aan de Roerdompstraat) presenteert Marieke van Ruitenbeek op 17 mei haar eerste album. De presentatie begint om 20.00 uur. Kaartjes zijn voor €5,50 te koop via https://www.mariekevanruitenbeek.nl

Dit vind je misschien ook leuk