Nieuwe cursus in LUX in Nijmegen: vrouw in film

Er is veel te vertellen over de rol en positie van de vrouw voor en achter de camera’s van de filmwereld. In een nieuwe cursus voor LUX in Nijmegen neemt filmdocent Constant Hoogenbosch je mee in de wereld van de vrouw in de film. De eerste bijeenkomst is een introductie waarin Hoogenbosch verschillende mijlpalen en ijkpunten uit de 20ste /21ste -eeuwse filmgeschiedenis bespreekt die van belang zijn geweest en nog steeds relevant zijn voor de plaats van de vrouw in de filmwereld.

Vrouwelijke regisseurs

Na de introductie bijeenkomst bespreekt Hoogenbosch in de daaropvolgende weken diverse vrouwelijke regisseurs die allemaal op hun eigen wijze sporen na hebben gelaten en dat nog steeds doen. Zo is daar de spraakmakende Française Claire Denis, die steeds weer blijft verassen met haar films. Ze wordt gevolgd door landgenote door landgenote Alice Guy Blache, de eerste vrouwelijke regisseur en een belangrijke filmpionier, die helaas lange tijd vergeten werd. Dan verplaatsen we ons naar de VS voor de onafhankelijk werkende Kelly Reichardt, die met haar films prachtige ingetogen portretten van mensen geeft, maar vooral van de belevingswereld van vrouwen. Zij wordt gevolgd door de Belgisch-Franse grand dame Agnes Varda, die naast prachtige speelfilms ook innemende documentaires maakte en ook nog eens een belangrijke grondlegger is geweest voor de door mannen beheerste wereld van de Nouvelle Vague. Het rijtje regisseurs sluit af met de Britse Andrea Arnold, die met haar films oog heeft voor vrouwen in benarde posities.

Vrouwelijke filmmuziek componisten

De reeks Vrouw in Film wordt melodieus afgerond met de lezing over vrouwelijke filmmuziek componisten. Ze zijn in de filmwereld ernstig ondervertegenwoordigd, maar ze zijn er wel degelijk. Zoals de Britse Anne Dudley, Rachel Portman en Debbie Wiseman, de Amerikaanse Wendy Carlos en Shirley Walker, de IJslandse Hildur Guðnadóttir, de Japanse Yoko Kanno, om er een paar te noemen. In deze lezing legt Hoogenbosch zijn oor te luister bij tal van vrouwelijke filmmuziekcomponisten, met natuurlijk mooie en sprekende voorbeelden.  

Programma

  • Vrouw in Film: Cursus introductie (woensdag 7 september)
  • Vrouw in Film: Claire Denis (woensdag 14 september)
  • Vrouw in Film: Alice Guy Blache (woensdag 21 september)
  • Vrouw in Film: Kelly Reichardt (woensdag 9 november)
  • Vrouw in Film: Agnes Varda (woensdag 16 november)
  • Vrouw in Film: Andrea Arnold (woensdag 23 november)
  • Vrouw in Filmmuziek (woensdag 30 november)

De avonden starten om 19.00 uur en duren tot 21.00 uur. Link om te reserveren https://www.lux-nijmegen.nl/film/cursus-vrouw-in-film/

Dit vind je misschien ook leuk...