LUX haalt (inter)nationale sprekers als Nathan Law, Sander Schimmelpenninck, Thomas Halliday en Coen Verbraak naar Nijmegen

Toonaangevende onderzoekers, schrijvers en activisten spreken vrijdag 13 en zaterdag 14 mei in Nijmegen over idealisme en hun toekomstvisies tijdens het Being an Idealist Festival, een initiatief van LUX naar aanleiding van de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning op 12 mei aan Frans Timmermans. Pien Houthoff, directeur LUX: “De wereld lijkt op een kantelpunt te staan. De toekomst voelt onzeker. Als stichting en cultureel podium willen we mensen in beweging brengen. Dit festival brengen is onze maatschappelijke plicht.”

Tijdens het festival geven Hong Kong-protestleider in ballingschap Nathan Law, politiek econoom en EU-adviseur Albena Azmanova, en evolutiebioloog Thomas Halliday voor het eerst lezingen in Nederland. Bekijk het festivalprogramma.

Andere sprekers zijn historicus en filosoof Philipp Blom, journalist Sander Schimmelpenninck, Milieudefensie-directeur Donald Pols, rechten voor de natuur-jurist en VN-expert Jessica den Outer, stripmaker Barbara Stok, moreel en politiek filosoof Dick Timmer, schrijver en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Geert Buelens en drinkbare rivieren-activist en ecoloog Li An Phoa. De lezingen en gesprekken worden ingeleid of gemodereerd door schrijver en acteur Nazmiye Oral, journalist en schrijver Jaap Tielbeke, en door journalist en presentator Tim Wagemakers

Publieksgesprekken i.s.m. Radboud Reflects, HUMAN-uitzending Publieke tribune

Evert van der Zweerde, politiek filosoof, spreekt over de ideale democratie; filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman bespreken de actuele waarde van de revolutie-gedachten van Albert Camus en Hannah Arendt. Historicus Jan Brabers en filosoof Marc De Kesel spreken over Titus Brandsma als idealist. De pater karmeliet, filosoof, rector en verzetsheld wordt 15 mei door paus Franciscus heilig verklaard. In de filosofische workshop ‘Hoe doe je dat’ met filosoof Wouter Veldman leer je hoe je opkomt en trouw blijft aan je idealen. Filosoof Wim de Jong speelt met bezoekers het spel Demos waarin je leert hoe democratie eigenlijk werkt. Het HUMAN radioprogramma Publieke tribune met Coen Verbraak is zaterdag 14 mei gewijd aan het festival en wordt live uitgezonden vanuit LUX.

Films over vervuiling, revolutie, rebellie en hoop

Er zijn 13 films te zien waaronder de verbijsterende, must-see documentaire over Navalny, de massale strijd voor vrijheid in Hong Kong Revolution of Our Times, de natuurdocumentaire River met het Australian Chamber Orchestra en verteller Willem Dafoe, de documentaire Bigger Than Us over een jonge generatie activisten, de documentaire Invisible Demons over economische groei versus klimaatverandering in India, de ecologisch-politieke en muzikale animatiefilm The Island, de film The Territory die zich afspeelt in het Amazonegebied, de documentaire Duty of Care over de klimaatrechtzaken tegen Shell en de Nederlandse overheid en de cultfilm Soylent Green uit 1972 die zich afspeelt in 2022.

12 mei: uitreiking Vrede van Nijmegen Penning aan Frans Timmermans

Frans Timmermans krijgt op donderdag 12 mei 2022 de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt vanwege zijn inzet voor vrede en samenwerking in Europa. Ter gelegenheid daarvan organiseert organiseert LUX het publieksprogramma Being an Idealist. De Vrede van Nijmegen Penning is een samenwerking tussen de Gemeente Nijmegen, Radboud Reflects, Radboud Universiteit en NXP.

Bekijk meer informatie over de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning op 12 mei, aanvang 16:00 uur in De Vereeniging, Nijmegen aan Frans Timmermans.

Dit vind je misschien ook leuk...