Hoe ziet Nijmegen er over 200 jaar uit?

Hoe ziet Nijmegen er over 200 jaar uit? Dat is de vraag waar The Art of Science – een samenwerkingsproject van LUX, Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en CNN – zich het komende jaar over gaat buigen. In drie onafhankelijke projecten zal TASC een poging doen deze vraag te beantwoorden.

De transitie naar posthumanisme

De relatie tussen mens, dier en natuur verandert. Hoe ziet een wereld eruit waar mens, dier en object gelijkwaardig aan elkaar zijn? Een wereld waar de mens dus niet meer het middelpunt is, maar onderdeel van een complex systeem van mensen, dieren, planten en niet-menselijk leven (bits en bytes en materiële werelden zoals drinkwater). In het eerste TASC-project onderzoeken we hoe je zo'n wereld rechtvaardig vormgeeft.

Wat gebeurt er wanneer een kunstenaar en een wetenschapper zich drie dagen opsluiten om uitsluitend met dit onderwerp aan de slag te gaan... Marcel van Brakel – kunstenaar bij het collectief Polymorf – en wetenschappers van de RU Anke Tonnaer en Catrien Notermans gaan in februari het experiment aan als onderdeel van het eerste TASC-project.

Een crisis van de verbeelding

Één van onze grootste beperkingen in het oplossen van complexe problemen is het korte termijn denken. Oplossingen worden nog te veel gevormd binnen een zittingstermijn van vier jaar en biedt te weinig perspectief voor de generaties die na ons komen. Maar kun je 200 jaar in de toekomst kijken? Nee, daarvoor hebben we de kracht van verbeelding nodig.

Een cruciaal onderdeel in het onderzoek van TASC is de visie van de Nijmegenaar. Daarom organiseert TASC diverse publieksprogramma’s. Daar kan het publiek in gesprek met de kunstenaar en de wetenschappers over hun Nijmegen van de toekomst.

Het zijn interactieve, fantasieprikkelende en uitdagende programma’s met veel aandacht voor het formuleren van vragen ten opzichte van het geven van antwoorden.

Over Marcel van Brakel

Marcel van Brakel is oprichter en hoofdontwerper bij Polymorf, een interdisciplinair kunst- en ervaringscollectief. Zijn werk is vertoond op meerdere internationale festivals en tentoonstellingen zoals Hong Kong ArtsCentre, IDFA DocLab, FILE, Tech Open Air, SXSW, Tribeca Film Festival, FOSTGallery, the Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum, Van Gogh Museum, Playgrounds, and the STRP Festival. 

Het eerste publieksprogramma vindt plaats op dinsdagavond 31 januari om 20:00 uur in LUX. Kijk voor meer informatie op: lux-nijmegen.nl/tasc

Dit vind je misschien ook leuk…