Kunst op de Kast Expositie Edwin Smet

Nijmeegs beeldend kunstenaar en boekenmaker Edwin Smet opent op vrijdag 13 januari 2023 het nieuwe jaar bij ZaadeL Makerij met de tentoonstelling Eindeloos. Speciaal voor het Kunst op de Kast-project selecteerde hij een aantal van zijn meest recente schilderijen. Multitalent Smet gelooft in de oneindige kracht van woord en beeld. Hij is bezeten van letters, vormen, lijnen en kleuren. Met acrylverf en tape creëert hij gelaagde landschappen die je meenemen naar een wereld zonder tijd. Of vervormt hij herkenbare objecten als een tafel of een trap tot abstracte karakters. In een eindeloze herhaling van beelden typeert Smet de kracht van de natuur, de nietigheid van de mens en probeert hij de vergankelijkheid te vangen.

Edwin Smet

Edwin Smet is geboeid door wat hij in vredesnaam kan aanvangen met het thema natuur. Hoe de mens kans ziet iets te betekenen, vergeleken met haar indrukwekkende prestaties: bomen, mieren, bergen, zeeën. En zij nam haar tijd. Wat kunnen wij hier tegenover stellen in de beperkte levensduur die wij hebben? Aandacht dan maar. Bij stukjes en beetjes, gestapelde aandacht. Edwin Smet gebruikt onder meer schilderstape – een verwaarloosbaar massaproduct – dat door de eindeloze en geduldige repetitie structuren, diepte en betekenis krijgt. Hij maakt zijn tekeningen – “tapeningen” – vaak op de oudere lagen van eerdere werken, een beetje zoals een landschap archeologische lagen kent, een door de tijd verborgen geschiedenis.

Smet, wonend en werkend in Nijmegen-Oost, is beeldend kunstenaar, grafisch vormgever en uitgever. Hij gaf meerdere kunstenaarsboeken uit in eigen beheer, zoals Pessoa loopt door de straten van New York, Een Landschap en Proust had een baard op zijn sterfbed, met eigen tekst en beeld. Zijn laatste boek For the Longest Time bevat ruim 150 afbeeldingen van zijn werk uit de periode 2016-2021. De komende tijd exposeert Edwin Smet ook bij Art Eindhoven (februari), Brabant art Fair, Tilburg (maart) en Solo CaroArtGallery, Deventer (februari 2024). Edwin Smet wordt vertegenwoordigd door Galerie Rob van Rijn, Maastricht.

Voor meer informatie, zie www.zaadel.nl

Dit vind je misschien ook leuk...