Kamerorkest van het Noorden brengt verhaal Hongaarse kindertreinen naar Nijmegen en Groningen

Het Van het Lindenhoutmuseum in Nijmegen vormt 23 september het decor voor een muzikaal verhaal uit over Hongaarse kindertreinen in de Dutch Suite. Het Kamerorkest van het Noorden neemt in de Dutch Suite het publiek mee in dit bijzondere verhaal uit de Eerste Wereldoorlog. Esther Bánki en Orsolya Réthelyi geven voorafgaand aan de muziek een introductie op de voorstelling. Op 24 september speelt dezelfde voorstelling in het Groninger Museum & Synagoge.

Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “Stel je voor dat je als kind met de trein naar een onbekend land vertrekt om daar tijdelijk te verblijven om aan te sterken van de armoede en de trauma’s van de Eerste Wereldoorlog. Het publiek krijgt zowel in Nijmegen als in Groningen op bijzondere locaties een historisch verhaal in de vorm van een muzikale reis. Dat historisch karakter wordt nog eens onderstreept door de beide locaties. Zowel de Synagoge als het Van ‘t Lindenhoutmuseum zijn niet alleen een decor maar maken wezenlijk deel uit van de voorstelling. BOEi is de erfgoedparade begonnen om dit soort gebouwen te koppelen aan culturele makers, om zo bijzondere voorstellingen mogelijk te maken.“

Bob Klaassen, Kamerorkest van het Noorden: “De Dutch Suite is een compositie van de Hongaarse componist Miklós Csemiczky gebaseerd op Nederlandse volksliedjes. Hij schreef dit werk in 2019 ter herinnering aan de gastvrijheid waarmee zijn vader honderd jaar eerder als kind in Nederland was ontvangen. Muziek spreekt voor zichzelf. Toch vertellen we voorafgaand meer over de historische Hongaarse kindertreinen. Wie waren de kinderen die naar Nederland kwamen om aan te sterken van de armoede en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog? Een oud verhaal, maar met een actuele lading. In combinatie met de locatie krijgt de muziek zo meer gelaagdheid.”

Dutch Suite is te zien en te horen op zaterdag 23 september 14.00 uur Van ’t Lindenhoutmuseum en op zondag 24 september 10.15 uur en 11.15 uur Groninger Museum & Synagoge.

Kaarten voor Dutch Suite kosten €10,00 voor volwassenen en slechts €7,00 voor VIP-kaarthouders van de Vriendenloterij, studenten en 65-plussers. Gratis toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.

Verdere informatie is te vinden op www.erfgoedparade.nl

De Dutch Suite wordt mede mogelijk gemaakt door de erfgoedparade, met steun van de VriendenLoterij, de gemeente Groningen en het H.S. Kammingafonds.

De erfgoedparade is een initiatief van BOEi met steun van de VriendenLoterij. Culturele makers krijgen de kans om nieuwe voorstellingen te bedenken en leegstaand erfgoed te activeren. De voorstellingen zijn gericht op een breed publiek; laagdrempelig en betaalbaar. De erfgoedparade komt graag in contact met meer culturele makers en locaties om samen nieuwe ideeën vorm te geven. 

Over de erfgoedparade 

De erfgoedparade is een initiatief van non-profit erfgoedorganisatie BOEi en kan bestaan dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij. De erfgoedparade wil een structurele samenwerking tussen culturele makers en leegstaand erfgoed tot stand brengen. Door de voorstellingen laagdrempelig en betaalbaar te houden wil de erfgoedparade een nieuwe publieksgroep aantrekken. Daarnaast is het een innovatieve manier van omgaan met leegstaande gebouwen, die plekken van betekenis worden. Plekken die anders pas na jaren van plannen, lobbyen en restaureren ontsloten kunnen worden voor het publiek. 

Over Fort bij Nigtevecht 
 

Fort bij Nigtevecht werd tot 1982 gebruikt door de Rijksmunt voor de opslag van metaal voor muntgeld. Het hield daar de bijnaam ‘knakenfort’ aan over. Fort Nigtevecht is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het ligt verscholen aan een rustig weggetje bij het Amsterdam-Rijnkanaal, middenin de natuur tussen Nigtevecht en Abcoude. De Stelling functioneerde van 1870 tot 1945, maar werd nooit echt gebruikt. Het idee was om de vijand tegen te houden door een gebied onder water te zetten. Zie: www.fortbijnigtevecht.nl

Voor meer informatie ga naar www.erfgoedparade.nl. Tickets koop je via tickets@erfgoedparade.nl.

Dit vind je misschien ook leuk…