Jihad van liefde in de Lindenberg

Op 22 maart 2016 verloor Mohamed El Bachiri, een metrobestuurder uit het Belgische Molenbeek, zijn grote liefde en de moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Zijn daaropvolgende boek Jihad van liefde is vertaald naar het toneel. Acteur Mohammed Azaay neemt de rol van El Bachiri op zich. Een man die haat bestrijdt met liefde en verzoening, die menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Jihad van liefde is te zien op vrijdag 17 maart in de Lindenberg en is onderdeel van ‘Programma voor de Stad’.

Over de voorstelling

Jihad van liefde is een rauw en inspirerend muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Van Reybrouck. Hij tekent daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri, een metrobestuurder uit het Belgische Molenbeek die in 2016 zijn grote liefde en de moeder van zijn drie kinderen verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct op de tragedie volgde.

Het indrukwekkende boek en zijn bewogen oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht. Acteur Mohammed Azaay kruipt in de huid van een gewone man die, getroffen door het noodlot, zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en verzoening, die menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan.

De Meervaart, George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest

De Meervaart brengt in samenwerking met George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest dit belangwekkende boek op het toneel, bewerkt door de Vlaamse theatermaakster en –schrijfster Sarah Ringoet. George & Eran Producties is het theatergezelschap van George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël. Zij maken voorstellingen die midden in de maatschappij staan en over een wereldwijs, divers en veranderend Nederland gaan en werden verkozen tot 1 van de 6 belangrijkste cultuurmakers van Amsterdam

Programma voor de Stad

Jihad van liefde is onderdeel van ‘Programma voor de stad’. De drie Nijmeegse podia de Lindenberg, LUX en de Stadsschouwburg bieden met ‘Programma voor de stad’ een extra programma; voorstellingen die vanwege de actualiteit, thematiek, succes en/of urgentie een groter podium verdienen in de stad.

Jihad van liefde vindt plaats in de Lindenberg op vrijdag 17 maart om 20.00 uur. Meer informatie & kaarten vind je hier.

 

Dit vind je misschien ook leuk…