Introdans verrast publiek met meeslepend BACH

Een sprankelende, verbindende en verstillende dansvoorstelling BACH van Introdans, geïnspireerd op het imposante oeuvre van de gelijknamige en wereldberoemde componist. De vier choreografen Andonis Foniadakis, Sidi Larbi Cherkaoui & Nicolas Vladyslav en Manuel Vignoulle zorgen ieder op hun eigen wijze voor een unieke vertaling van Bach's werk op de dansvloer. Het resultaat is verrassend: speels, golvend, meditatief, maar ook vol energie en verlangen. BACH gaat 3 maart 2023 in première in Stadsschouwburg Nijmegen en is daar ook nog op 4 maart, 14 en 15 april te zien.

Dat choreografie en muziek ideale (dans)partners zijn, is bekend. In het speelse Corpus Bach tilt de Vlaams-Marokkaanse dansmaker Sidi Larbi Cherkaoui dit partnerschap naar een hoger plan samen met choreograaf Nicolas Vladyslav. Iedere noot die de cellist Detmar Leertouwer, live op het podium, speelt komt terug in de golvende lichamen van de dansers, van hun tenen tot aan hun vingertoppen.  

Choreograaf Manuel Vignoulle maakt een nieuw werk met de dansers van Introdans, ANIMA, dat gaat over een persoonlijke reis: die naar je ware zelf. “We beginnen aan de buitenkant,” vertelt Vignoulle, ‘de oppervlakkige façade. Daarna reizen we steeds verder naar binnen, tot alle buitenlagen zijn afgepeld en we uitkomen bij de essentie, bij de ziel.” “Manuel maakt dans met weinig franje,” aldus Roel Voorintholt. “Het is clean, rustig, meditatief, zonder extra’s die er eigenlijk niet toe doen.”

Selon désir is een wervelwind van energie en verlangen, gezet op de openingskoren van zowel de Mattheus- als de Johannespassie van Bach. Het is de tweede keer dat Introdans met choreograaf Andonis Foniadakis samenwerkt. “Het is ongelofelijk wat Foniadakis met de dansers doet,” aldus artistiek directeur Roel Voorintholt. “Hij vraagt het uiterste van hen, laat echt elke vezel bewegen. Zijn werk laat niemand onberoerd.” 

Dansfilm 

Onderdeel van het programma is een speciale dansfilm gemaakt door Introdans-dansers en filmmakers Jurriën Schobben en Alberto Villanueva Rodríguez, geïnspireerd op het leven van Johann Sebastian Bach. De film toont het verhaal van Bach op een eigentijdse en abstracte manier, aan de hand van drie aspecten uit het leven van de componist; discipline, eigenwijsheid en gevangenschap. “De hoge kwaliteit van de film doet niet onder voor de live choreografieën in de rest van de voorstelling en we creëren iets nieuws dat op het toneel niet mogelijk is,” vertelt Jurriën Schobben. “We vertalen Bach op een moderne manier, door middel van aangepaste muziek en met licht- en filmtechnieken, zodat we hiermee een jonger, vaak visueel ingesteld, publiek aantrekken.”

Introdans is er voor iedereen

Al meer dan 50 jaar enthousiasmeert Introdans zo veel mogelijk mensen voor de danskunst: met hart, ziel en heel veel vakmanschap. Met een internationaal toonaangevend dansrepertoire door inspirerende danskunstenaars waarmee zowel een volwassen als een jong publiek wordt bediend. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit de kunst verbinden we mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Inclusief, want iedereen kan dansen. Emoties worden invoelbaar: een rijke beleving. Introdans beweegt je!

Dit vind je misschien ook leuk…