InScience maakt programma bekend van de 8e editie

InScience - International Science Film Festival Nijmegen is terug, vanaf nu in het voorjaar. De achtste editie vindt plaats van 16 tot en met 19 maart 2023. De hoofdlocatie van het festival is LUX, maar er zijn ook speciale vertoningen op bijzondere locaties. Het thema van deze editie is ‘experiment’. 

InScience 2023 

Vier dagen lang vertoont InScience de meest indrukwekkende wetenschapsfilms die in de afgelopen anderhalf jaar zijn verschenen, 55 titels in totaal. Films waarin actuele uitdagingen levensgroot belicht worden, van klimaatcrisis tot viruspandemie en van trauma tot transfobie. Waarin ook oplossingen worden onderzocht, zoals rewilding, neurotechnologie, massavaccins en grensverleggende medische wetenschap. Films die vragen stellen. Films die verwondering vieren. 

Zo vertoont InScience Viking: een komische en absurdistische science-fiction film over de eerste bemande missie naar Mars, een reis vol irritatie en illusies maar ook dromen en verlangens. The Human Trial verweeft aangrijpende verhalen van patiënten en wetenschappers in de gepassioneerde zoektocht naar een remedie voor diabetes. Framing Agnes brengt op unieke wijze zes verhalen van trans personen tot leven uit de archieven van de UCLA Gender Clinic uit de jaren ’50. A Compassionate Spy verbeeldt het ongelooflijke verhaal van de Amerikaanse wetenschapper Ted Hall, die tijdens de Koude Oorlog geheime nucleaire informatie deelde met Rusland. De Oscar-genomineerde film Fire of Love, over het vulkanologenkoppel Katia en Maurice Krafft, neemt de kijker mee in een adembenemend wetenschappelijk onderzoek naar vulkanen.

Talks

Elke filmvertoning wordt een unieke beleving door de Talks, waarin filmmakers, topwetenschappers en toonaangevende denkers de films verder uitdiepen: in lezingen of discussies, workshops, performances en rollenspellen. De Big Ideas-lezing wordt dit jaar verzorgd door cyborgkunstenaar Neil Harbisson - bekend als de man met de antenne in zijn schedel die daarmee kleuren kan horen. Als levend experiment verbreedt hij ons begrip van wat een mens is en kan worden.

Experimenten in de stad

Voor de jongere bezoekers is er een speciaal juniorprogramma, met filmvertoningen en een experimentenwandeling door de Nijmeegse binnenstad. In samenwerking met Radboudumc en de Stevensloop wordt wetenschappelijke data verzameld voor een bijzonder experiment. Het festival wordt geopend met een knal: op donderdag 16 maart om 19:00 uur vindt op Plein ’44 een grote kettingreactie plaats, waar scheikunde, natuurkunde, theater en sociale wetenschappen elkaar vinden. 

Bijzondere locaties 

InScience is dit jaar niet alleen in LUX te beleven. Er zijn ook unieke filmvertoningen op speciale locaties. Het festival wordt geopend in de Vereeniging, met een bijzonder programma rondom experimentele film en een live gespeelde soundtrack. In POST, platform voor hedendaagse kunst in Nijmegen, wordt Geographies of Solitude vertoond, met aansluitend een workshop film ontwikkelen in organisch materiaal. In natuurhistorisch museum de Bastei wordt Pleistocene Park vertoond, in samenwerking met literair festival Wintertuin. Na de vertoning vindt tussen de kolossale mammoettanden een gesprek over rewilding plaats met een performance van een schrijver. In Triavium Schaatsbaan nodigen we bezoekers uit om Into the Ice te komen zien, met een Talk door een poolonderzoeker van de Radboud Universiteit. Warme chocomel inbegrepen. 

Premières 

14 films uit het festivalprogramma worden voor het eerst in Nederland vertoond, zoals Tantura: een aangrijpende documentaire over een nooit erkende oorlogsmisdaad in een Palestijns dorp tijdens de Israëlische bezetting.

De Canadese documentaire Coextinction vertrekt vanuit het lot van de bedreigde orka, maar wordt al snel een ontdekkingstocht die vele urgente gevaren in het lokale ecosysteem blootlegt en onrecht richting Inheemse gemeenschappen aan de kaak stelt. Ook vertoont InScience De Jurk en het Scheepswrak voor het eerst in Nederland, een diepgravende documentaireserie van eigen bodem over de botsing tussen Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland na de unieke vondst van een jurk uit de 17e eeuw in een scheepswrak. 

Over InScience  

Met een jaarlijkse competitie van de beste, mooiste en meest urgente films over en geïnspireerd door wetenschap, opent het festival deze bijzondere wereld voor een breed publiek. In het randprogramma, met talks, performances, masterclasses en kunst, ontmoeten bezoekers, filmmakers, wetenschappers en creatieve geesten elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven. Zo stimuleert InScience de dialoog tussen wetenschap, kunst en samenleving, door een podium te bieden aan kritische perspectieven en open reflectie.


Bekijk hier het gehele programma. De kaartverkoop start op 2 maart. 

Dit vind je misschien ook leuk…