Heidi Koren nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Heidi Koren is de komende twee jaar de nieuwe stadsdichter van Nijmegen. Ze neemt op 28 januari, de eerste dag van de Poëzieweek, het stokje over van Wout Waanders. Op 3 februari geeft ze haar eerste optreden in haar nieuwe functie: ze doet mee aan de Nijmeegse Gedichtennacht(en) tijdens de Nijmeegse Poëzieweek.

Wie is Heidi Koren?

Heidi Koren (1975) kwam in 1995 naar Nijmegen om de pabo te volgen maar stopte binnen een jaar al met haar opleiding en ging op wereldreis. Ze werd onder meer vertegenwoordiger, receptioniste, barmedewerker, bijstandsmoeder, bijstandsconsulente, boekverkoper, poëziedocent, docent creatief schrijven en debuteerde in 2015 met haar eerste bundel Gedachten over een mogelijk einde. Daarna rondde ze de Schrijversvakschool in Amsterdam af.  In 2019 verscheen haar debuutroman Hawaï 2000, kort daarop gevolgd door een tweede poëziebundel Wie dit leest is gek. Inmiddels heeft ze de smaak van het studeren te pakken en volgt ze de Master Kunsteducatie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Heidi geeft schrijfles aan iedereen vanaf vier jaar oud. In de lessen die ze verzorgt voor basis- en middelbare scholen staat het creatief denken hoog in het vaandel. Met haar stadsdichterschap wil Heidi het belang van de kunsten uitdragen. “We hoeven niet allemaal kunstenaar te worden maar kunnen wel allemaal léren van de kunsten”, aldus Heidi.

Gedichten op school en bij de eenzame uitvaart

De stadsdichter schrijft in opdracht van de gemeente tenminste zes gedichten per jaar die betrekking hebben op grote of kleine gebeurtenissen in de stad. Daarnaast verzorgt de stadsdichter voordrachten bij ‘eenzame uitvaarten’, uitvaarten van Nijmegenaren zonder familie of nabestaanden, en bij educatieve projecten op scholen. De stadsdichter kan ook op eigen initiatief en op verzoek van organisaties en instellingen gedichten schrijven, voordragen en publiceren en brengt zo de poëzie dichter bij de mensen in onze stad. Het Stadsdichterschap is onlosmakelijk verbonden met het levendige literaire klimaat van de stad.

Nijmegen heeft sinds 2005 een stadsdichter. De Nieuwe Oost I Wintertuin en Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN) dragen kandidaten voor en begeleiden deze. 

Nijmeegse Poëzieweek

De oude en de nieuwe stadsdichter van Nijmegen zijn komende week te bewonderen tijdens de Nijmeegse Poëzieweek. Op Ruwe Planken, Onbederf’lijk Vers en De Nieuwe Oost | Wintertuin presenteren iedere nacht van de Poëzieweek een videovoordracht. Naast Heidi Koren en Wout Waanders doen de dichters Iduna Paalman en Simone Atangana Bekono mee. Ook zijn er voordrachten van Sanne de Kroon en Babeth Fonchie. En er is muziek van de Nijmeegse rapper Disci. Iedere avond om 22 uur, zeven dagen lang. Van donderdag 28 januari 2021 t/m woensdag 3 februari 2021. Het hele programma van de Nijmeegse Poëzieweek is te vinden op www.nijmeegsepoezieweek.nl.

Gedicht: Deze stad laat zich niet verlaten

Naast de dijk rammen ze vast een nieuwe hartslag in de grond

Op de brug wordt dagelijks van koers gewisseld en

in de rivier liggen vette schepen kop aan kont

drie rijen dik en twee lang

Joris knipt vast de rode lampen aan

Mariken staat van ongeduld te klepperen op de klinkers en

Karel hijst de vlaggen al

De stilte kan niet veel langer volharden en deze stad laat zich niet verlaten

houdt slechts haar adem in zal weer uitblazen

longen volzuigen en dan

een vreugdekreet slaan.

 

Meer weten? Heidikoren.nl

Fotografie: Maaike van Esch

Dit vind je misschien ook leuk