Go Short en Museum Het Valkhof zetten samen een Virtual Reality Expo neer

Stap uit je bubbel en stap in de wereld van Virtual Reality. Tijdens de veertiende editie van Go Short is, naast de huidige tentoonstellingen in Museum Het Valkhof, van 2 tot en met 10 april ook een heel VR-programmaonderdeel te ervaren.  

Het festival voor de korte film slaat de handen ineen met het Nijmeegse museum om een drietal bijzondere korte VR-films te presenteren. Met Virtual Reality onderzoekt Go Short de grenzen van het medium van de korte film op technologisch gebied. De drie geselecteerde films in deze VR-Expo benaderen het thema van beweging, grenzen en mobiliteit. Het programma sluit daarmee aan op de tentoonstelling Moving Stories, op dit moment te bezoeken in Museum Het Valkhof. 

Stap de films in 

Virtual Reality breekt letterlijk met de kaders van traditionele film door het beeld in 360-graden om het publiek heen te plaatsen. Als kijker ben je niet langer een toeschouwer op afstand; je wordt als actieve deelnemer midden in de actie verplaatst. Jouw beweging wordt een essentieel deel van de kijkervaring. De drie werken die in de Go Short VR-Expo worden gepresenteerd spelen met dit concept en geven elk een eigen invulling aan de thematiek.  

De film ‘Container’ onderzoekt op kritische wijze een van de meest invloedrijke uitvindingen van de moderne samenleving: de zeecontainer. De film presenteert de rol van de container op het gebied van arbeid, klasse-ongelijkheid en transport in de huidige consumptiemaatschappij. Het visueel spectaculaire werk ‘Ferenj: A Graphic Memoir in VR’ creëert 3D-beelden door duizenden gekleurde punten samen te voegen tot voorwerpen die tot leven komen en samen een persoonlijk verhaal vertellen. Een verhaal waarin herinneringen van de Ethiopisch-Amerikaanse filmmaker vragen oproepen over afkomst en identiteit in een leven tussen culturen. De derde film in het programma gaat over de samenkomst van schijnbaar verschillende plekken op één locatie, de Monte Gelato waterval in Italië. In ‘Montegelato’ versmelten meer dan 180 beelden uit films tv-series en reclames op indrukwekkende wijze en laten de waterval door tijd en ruimte bewegen.  

De VR Expo is te bezoeken van 2 t/m 10 april (m.u.v. maandag 4 april) van 11:00 tot 17:00 uur. Bezoekers kunnen een ticket kopen voor een tijdvak van één uur, waarin alle drie de werken ervaren kunnen worden. Tickets zijn te koop via goshort.nl en bij de kassa van LUX (niet via de kassa van Museum Het Valkhof).   

Grenzen verleggen in het museum 

De short films sluiten aan bij de tentoonstelling Moving Stories, de rijkdom van de Limes. Ook hierin staan bewegingen en grenzen centraal. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Limes, de grens van het Romeinse Rijk, die tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland liep. Soldaten uit alle windstreken trokken naar wat nu Nijmegen is, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Samen met een public-in-residence en hedendaagse kunstenaars verbindt het museum de ‘moving stories’ van toen en nu.   

Samen passen de VR Expo en tentoonstelling bij het Museumweek thema van dit jaar: #Openjewereld. Bezoek www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten. Koop hier kaarten voor de VR Expo: https://www.goshort.nl/program/ (onder Expanded Cinema)

Dit vind je misschien ook leuk...