Films over de weerbarstigheid van het leven gaan naar huis met Go Short Awards 2023

Tijdens de jubileumeditie van Go Short werden tijdens een liveshow voor de vijftiende keer de felbegeerde Go Short Awards uitgereikt. De prijzen vormen een belangrijke springplank voor o.a. de Oscars, BAFTA en European Film Awards. De jury maakte vanuit een volle zaal in LUX, in thuisstad Nijmegen, aan makers bekend wie in de prijzen zijn gevallen.

Zo won onder andere I Want To Go Higher van Amanda van Hesteren de Nederlandse competitie en gingen de Franse Lola Cambourieu en Yann Berlier er voor het tweede jaar op rij vandoor met de award voor beste Europese fictie met hun film Lost Children. Tijdens de paasdagen zijn de winnende films én de publieksfavorieten nog in LUX te bekijken in de programma’s Jury Winners & Audience Favorites.

Nederlandse competitie

De documentaire I Want To Go Higher van Amanda van Hesteren ontving de award voor beste Nederlandse film. Volgens de jury portretteert van Hesteren met een zowel tedere als kritische blik een social media-generatie van selfmade mannen en hun performance van status en hypermannelijkheid. Uit het juryrapport: “Op een moeiteloze maar goed geconstrueerde manier weet de filmmaakster zich zowel binnen als buiten de wereld van haar protagonisten te bewegen, en te schakelen tussen organische zelfrepresentatie en scherpzinnige observatie.” Van Hesteren wint een geldprijs van €5.000, mogelijk gemaakt door belangenorganisatie Vevam, en staat bij deze ook op de longlist van de Oscars. Er ging een special mention naar Centre, Ring, Mall van Mateo Vega.

Europese Competitie

Voor het tweede jaar op rij, een unicum in de geschiedenis van Go Short, gingen Lola Cambourieu en Yann Berlier er vandoor met de award voor beste Europese fictie met hun film Lost Children. Een film over jonge vader Nathan en zijn driejarige dochter die een nacht op straat beleven vol ontmoetingen met mannen zoals Nathan, die doelloos en drinkend ronddwalen en verhalen vertellen over de kinderen die ze zijn kwijtgeraakt. “Een film, die ons meenam, ons omarmde, ons ontroerde” aldus de jury.

De prijs voor beste Europese documentaire ging naar When the mountain rumbles van Alba Bresoli. Deze film over drie Spaanse broers bewijst volgens de jury dat als je hoofdpersonen waardig tegemoet treedt en de tijd voor hen neemt, je hun karakter kunt aanvoelen en een kijkje kunt nemen in hun ziel. Een special mention ging in deze categorie naar Pruebas van Ardelia Istaru, voor de moed om op een gevoelige en niet-oordelende manier in de herinneringen aan haar moeder te duiken.

De bijzondere animatie A Kind of testament van Stephen Vuillemin crëert een onverwachte en bizarre wereld van onderzoek, digitale privacy en de nabijheid van vreemden. De film beweegt zich op een verrassende manier tussen komedie en horror en vertelt een verhaal dat geen einde nodig heeft. In plaats daarvan neemt het ons mee op een reis over de surrealiteit van het dagelijkse leven. De vakjury beloonde hem voor deze prestatie met de Go Short Award voor beste animatie. Een special mention ging naar Trace – Aspurah Petrov.

New Arrivals Competitie

De Aanmoedigingsprijs voor beste Europese Studentenfilm ter waarde van €1.000, ging naar Bear (Ours) van Morgane Frund. Dit aanstomend talent werd geprezen om haar moedige film over het proces van filmmaken in het aangezicht van teleurstelling. Een special mention ging naar 8 van Anaïs-Tohé Commaret. Een donker-magische film die scherp gebruik maakt van beeld en geluid om de ontsnapping uit een harde omgeving door middel van dromen en fantasieën te onthullen

European Film Awards

Chords een film over kracht in tijden van tegenslag werd door de jury voorgedragen als kandidaat voor de European Film Awards. “De stemmen van de vrouwen uit een koor, omringd door een monster, dat meer en meer groeit - het monster van extractie en accumulatie. De stemmen, en de stilte, want soms is het te veel, het is te groot, het is onmogelijk. Maar de stilte van de oude vrouw, de hoofdpersoon, die op een gegeven moment "nee" zal zeggen, niet zal opgeven, niet zal laten gaan, maar zal zingen, zal lachen en leven, ondanks het monster. Daarvoor, voor haar, voor haar gezicht, haar eenvoudige aanwezigheid, aan het einde van de film, blijven we vol bitterheid, maar vol leven. En ja, de stemmen blijven, we zullen ze niet vergeten, we kunnen ze niet vergeten.“ Daarom ontving het Spaanse Chords van Estibaliz Urresola Solaguren deze belangrijke kandidatuur.

Eye Tunes: muziekvideocompetitie

Elf muziekvideo’s gingen met elkaar de strijd aan om de award voor de Go Short Award voor beste muziekvideo. Maïa Taïeb ging er met de winst vandoor met haar video MDR (Men Dominated Reality). MDR werd geboren na een drang om te praten over tienergevoelens vermengd met moderne sociale en politieke kwesties. Volgens de vakjury zorgen geestige teksten in combinatie met de esthetiek van de vroege jaren 2000 in deze door vrouwen gedomineerde videoclip, voor een onconventionele videoclip die kritiek levert op de door mannen gedomineerde werkelijkheid.

Youth Award

Een speciale jongerenjury stortte zich op de taak de meest aansprekende film voor jongeren te kiezen, welke beloond werd met een bedrag van €500,-. De jury was het meest onder de indruk van Thank you for your patience! van Simon van der Zande. In de film ben je getuige van een gespannen busrit in Brussel, waarbij Samuel - een Congolese immigrant - instapt om zijn ongenoegen over Europa te uiten. Een special mention ging naar de documentaire Luc van Tim Bary. Een portret van de vijftienjarige Lucas die wegloopt uit een beveiligde jeugdzorginstelling om nog één keer zijn gekoesterde vrijheid te ervaren voordat hij zich weer bij de autoriteiten moet melden.

Audience Award

Het publiek was het roerend eens met de keuze van de jongerenjury. Thank you for your patience! van Simon van der Zande werd door hen het hoogste beoordeeld en daarmee het een duidelijke meerderheid van stemmen gekozen tot winnaar van de Audience Award.

Go Short keert volgend jaar weer terug in april. Houd goshort.nl de gaten voor nieuws en updates.

Dit vind je misschien ook leuk…