Theatrale rechtszaak 'Vrijheidstribunaal' op 19 juni te zien bij LUX

Op woensdagavond 19 juni vindt het Vrijheidstribunaal plaatsbij LUX: een interactief, avondvullend programma vol theater, film, spoken word, beeldende kunst en zang waarin het Europees kapitalisme aangeklaagd wordt door het Amazonewoud. In deze theatrale rechtszaak met onder andere acteur Huub Smit en consultant en schrijver Jessica den Outer bepalen we samen of de gedaagde schuldig is aan ecocide.

De gedaagde, het Europees kapitalisme, wordt beschuldigd van de vernietiging van het Amazonewoud. De rechter wordt gespeeld door acteur Huub Smit (bekend van New Kids, Smeris en Undercover). De Amazone wordt verdedigd door expert Jessica den Outer (consultant, schrijver en spreker op het gebied van rechten voor de Natuur) en stadsdichter en rapper Simon Mamahit.

Aan de andere kant staat dichter, muzikant en theatermaker Teun van Laake met een andere expert. Voor het Vrijheidstribunaal wordt samengewerkt met het Aeres MBO Ede. De studenten worden in voorbereidende lessen op school meegenomen in het proces en bereiden de bewijslast voor. Op het podium en in de zaal vormen zij de jury, die uiteindelijk met een meerderheid kan beslissen of de gedaagde schuldig of onschuldig is.

Onderdeel van impactweek Nimma aan Zee

Het Vrijheidstribunaal is onderdeel van de impactweek Nimma aan Zee waarmee arthouse LUX voor de derde keer met een divers programma de klimaat-en biodiversiteitscrisis onder de aandacht brengt met kunst. Van 17 t/m 23 juni kun je elke dag één of meerdere programma's bezoeken die je blik op bestaande systemen en patronen moet doen laten kantelen. Het thema van dit jaar is neokolonialisme en de gevolgen van Westerse overheersing op mens, dier, aarde en onze toekomst. 

Het Vrijheidstribunaal vindt plaats op woendag 19 juni om 19.30 uur in arthouse LUX. Entree is 12,50,- en 7,50,- voor studenten en scholieren. Meer informatie over deze avond en het volledige programma van Nimma aan Zee vind je op de website van LUX.

Dit vind je misschien ook leuk…