Duits-Nederlandse klimaatavond in LUX Nijmegen

De klimaatactivisten Linda Kastrup (Fridays for Future Germany) en Benito Walker (Youth for Climate NL) bespreken op 20 april in debatcentrum LUX in Nijmegen wat we moeten doen om de klimaatcrisis aan te pakken. Tijdens ‘Sturm und Drang: The Climate Crisis’ wil het Duitsland Instituut (DIA) met hen onderzoeken wat Nederland en Duitsland van elkaar kunnen leren. De in Duitsland heel populaire singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen zorgt voor de muziek.

“Klimakrise ist jetzt!", “Wereld moet nu in actie komen”, "Fünf vor Zwölf war gestern". Zo kopten de Nederlandse en Duitse media over het alarmerende rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC, toen het recentelijk uitkwam. In Duitsland lopen regelmatig tienduizenden mensen mee in klimaatdemonstraties. Hoe komt het dat in Nederland veel minder mensen de straat op gaan voor het klimaat?

Opmerkelijke verschillen in Nederland en Duitsland

Tijdens de bijeenkomst ‘Sturm und Drang: The Climate Crisis’ bespreekt Mario Daniels (DIA) met de activisten Linda Kastrup en Benito Walker de stand van zaken en opmerkelijke verschillen in beide landen. “In Duitsland is de Fridays for Future-beweging veel groter dan in Nederland – en een beduidende speler in het publieke debat. Ook maakt de partij Die Grünen deel uit van de coalitie”, zegt Daniels. “Toch krijgt de regering momenteel veel kritiek op haar klimaatbeleid.”

De sprekers belichten ook inspirerende voorbeelden uit beide landen en mogelijkheden om alsnog het tij te keren. Welke vormen van actie en protest hebben daadwerkelijk impact? Hoe kan een burgerberaad voor klimaat oplossingen bieden? En op welke gebieden kunnen Nederland en Duitsland sterker samenwerken? De voertaal van het gesprek is Engels.

Duitse singer-songwriter studeerde in Nijmegen

Voor de muzikale begeleiding van de avond zorgt de bekroonde Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen. In de jaren 2000 studeerde hij muziektherapie in Nijmegen en zette hij eerste stappen als musicus. Vandaag hoort Zu Knyphausen tot de top van de Duitse singer-songwriterscene. Zijn concerten zijn steevast uitverkocht, eind maart stond hij nog in de grote zaal van de Elbphilharmonie in Hamburg. De musicus maakt deel uit van de beweging Artists for Future waarin musici, kunstenaars en schrijvers hun krachten bundelen om de Fridays for Future-beweging en hun doelen te ondersteunen.

Kijk voor meer informatie op https://duitslandinstituut.nl/sturm-und-drang

Dit vind je misschien ook leuk…