De thema’s van vandaag staan 30 september en 1 oktober centraal op GrondFest

Ga in gesprek met een rechter, ontmoet tijdens een wandeling iemand die een andere of nog onbekende mening heeft, denk mee met een oplossing voor fake news of kijk naar Nederland vanuit Brussel. Het is een kleine selectie van de onderwerpen op GrondFest: het festival voor en over democratie. Aan de hand van vijf actuele thema’s rond bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, het klimaat of vluchtelingenproblematiek, wordt een gevarieerd programma aangeboden.

Het doel van GrondFest is om ervaringen of ideeën over democratie te delen, te onderzoeken, verder te brengen en te ontwikkelen, zodat we blijven bouwen aan onze open democratie en samenleving. Democratie is echter een ruim en veelzijdig begrip. GrondFest heeft daarom focus aangebracht door de lezingen, debatten, activiteiten en workshops op te zetten aan de hand van vijf actuele thema’s:

• Van God Los: een thema over vrijheid en onvrijheid, over de kloof die ontstaat tussen mensen, over waar je geloofssysteem of overtuiging uit bestaat, over segregatie en wetenschap. Word bijvoorbeeld bij het programmaonderdeel “Ontmoet je Spiegelbeeld” gekoppeld aan iemand die een tegenovergestelde mening heeft en ga in gesprek. Of stap uit je eigen hokje met Joris Luyendijk & Dilara Bilgiç.  

• Van Het Gas Af: hierbij draait het om de klimaatvragen, stikstof, circulaire economie en energieadaptatie. Stap bijvoorbeeld via de virtual reality room op de grootste vuilnisbelt van Kenia of kijk in de oceaan naar koraalriffen die hun kleur verliezen. Denk mee over de vraag van de Economic Board: Zijn decentrale systemen de oplossing voor actuele energievraagstukken?

• Money Matters: duik dieper in de materie rond vluchtelingenopvang, het belang van de economie, de wereldgezondheid en armoedevraagstukken. Steek je handen uit de mouwen in de Participatie Keuken en ontdek hoe zij aan de slag gaan met thema’s als: eenzaamheid, integratie, armoede. Volg de lezing van Ron Meyer, die stelt dat het nog steeds van belang is in welke wijk je wieg staat. 

• Hoe Dan?: dit thema draait om hoe we bepaalde problemen gaan aanpakken. Denk aan het tekort aan professionals in diverse sectoren of het (niet) vinden van een huis. Het gaat bij dit thema over gehoord worden en luisteren, de verbinding maken en oplossingen aandragen. Luister bijvoorbeeld naar Fleur Ravensbergen, die in haar boek "Ontwapend" beschrijft hoe zij onderhandelt met rebellenleidersEn wat is het Rotterdamse stadsluisteren? Vaar mee op de Waal en verbaas je over verzet van burgers en luisterende overheden. Of ga mee op stadswandeling met een echte vagebond die verhaalt over de plekken waar hij als dakloze kleur geeft aan de stad.

• See You In Metaverse!: met dit thema gaan we dieper in op onderwerpen als nieuwe technologieën, maar bezien we ook nieuwe vormen van participatie en de democratie in 2050. Denk bijvoorbeeld mee over de democratie van de toekomst in het onderdeel Nederland over 100 jaar. Volg het minicollege van Rudy van Belkom over het afschaffen van het huidige verkiezingssysteem. 

Eus nodigt iedereen uit

GrondFest is er voor iedereen die werkt met en voor democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Van jong tot oud, van links tot rechts en vanuit alle hoeken van het land. Voor mensen met verschillende meningen en achtergronden. Eus (Özcan Akyol) nodigt iedereen uit in deze promofilm.

30 september en 1 oktober in Nijmegen

Het gratis festival vindt plaats op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober, van circa 10:30 tot 22:30 uur, op tal van binnen locaties in de binnenstad van Nijmegen. De nadruk ligt op het dagprogramma, maar ook in de avond is er voldoende te beleven. Naast het inhoudelijke programma is er een randprogramma ingericht met muziek, theater, rondleidingen, workshops en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Ook vindt er op zaterdag een speciaal kinderprogramma plaats. Een deel van het programma staat nu op www.grondfest.com. De komende weken wordt dit verder aangevuld. De toegangsbewijzen voor GrondFest zijn gratis en vooraf online te bestellen. Alleen voor twee gastprogramma’s geldt betaalde toegang.

Voor meer informatie en het programma kijk op www.grondfest.com

Dit vind je misschien ook leuk...