De Nijmeegse Vierdaagse, een feest voor de lopers of voor de bezoekers?

Niet alleen de wandelaars behaalden een record aantal stappen, ook de feestgangers dansten er flink op los. De Nijmeegse Vierdaagse is hét hoogtepunt van het jaar voor vele Nijmegenaren en voor 77 nationaliteiten uit de hele wereld. Een evenement met veel allure met dit jaar 43.363 lopers en ruim 1,5 miljoen feestgangers. Clipit dook als trots Nijmeegs bedrijf in de online berichtgeving rondom de Vierdaagse en natuurlijk de zomerfeesten. Ze hebben het onder meer over de veelbesproken consumptieprijzen, de intrede van de safety car en de Vierdaagse hit van o.a. Burgemeester Bruls.

Onder leiding van marsleider Henny Sackers en een hoop uit de kroeg rollende studenten, is de 105e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. Opvallend zijn de vele niet-starters van de Vierdaagse. Voor het eerst dit jaar was er geen loting, maar volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ In de 5.000 berichten voorafgaand aan het evenement werd er voornamelijk gesproken over de prijs van consumpties. Het meenemen van eigen drank wordt deze editie lastiger gemaakt en Burgemeester Bruls roept supermarkten op om geen blikjes drank te verkopen. 

Paul Dirks van Stadseiland Stek laat op NU.nl weten dat hij de horecaprijzen als een soort verkapte entreeprijs ziet om zo alle kosten te dekken. Een betaald evenement zit er voorlopig niet in als je het hem vraagt. Ook deze boodschap wordt verkondigd door de organisatie van de Vierdaagsefeesten met de campagne ‘Vierdaagsefeesten zijn gratis, maar niet voor niks!’ Om empathie te creëren laten ze visueel zien waar de kosten heen gaan, waaruit duidelijk wordt dat de kosten voornamelijk komen door inkoop, artiesten en personeel. 

Een hoop commotie over de safety car

Net als bij de Formule 1 heeft de Nijmeegse Vierdaagse vanaf dit jaar ook een safety car om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. ‘Een soort van bezemwagen vooraf’, noemt marsleider Henny Sackers het op Hart van Nederland. In de 151 berichten over de safety car zijn de meningen verdeeld. Veel Twitteraars (of moeten we nu X’ers zeggen?) noemen het ‘heel kinderachtig’ en ‘de deelnemers pesten’, maar ook een aantal mensen vindt het ook wel begrijpelijk, want ‘de Vierdaagse is geen wedstrijd’. 

‘Echte lopers stappen niet’ toch op het podium

Burgemeester Bruls claimde op zijn manier zijn plek als nieuwe volkszanger met zijn lied ‘echte lopers stappen niet’, samen met ondernemer Marcel Boekhoorn, algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik en model Janneke Scherpenhuyzen. Na alle enthousiaste reacties kon een liveoptreden niet uitblijven en dat deden ze. Op woensdag 19 juli verschenen ze samen op het Faberplein en werd er door duizenden bezoekers uit volle borst meegezongen. Bezoekers noemen het ‘optreden Bruls hoogtepunt’ en sturen het viertal naar het Eurovisie Songfestival volgend jaar. Het lied is met een PR-waarde van ruim 150.000 en een bereik van bijna 20 miljoen een succesvolle hit die ongetwijfeld de komende jaren wordt gedraaid. Het lied versloeg zelfs het lied Engelbewaarder met een ruime verdubbeling van PR-waarde en bereik.

Stadseiland Stek en Smaakmarkt verrassend populair

Mede door de succesvolle Vierdaagse hit is het Faberplein populairder dan ooit. In de 454 berichten ging het in ruim 25% van de berichtgeving over het lied. Met een PR-waarde van 227.944 steekt Faberplein er ook met kop en schouders bovenuit, gevolgd door Stadseiland Stek en Smaakmarkt. De meeste publiciteit werd door Smaakmarkt behaald door de gewonnen innovatie award en Stadseiland Stek door het interview op NU.nl.

Opvallend is dat Park Kronenburg procentueel de meest negatieve berichtgeving heeft ontvangen in het nieuws. Dit ging met name over de onvrede bij de omwonenden over de komst van de omheining en de overlast van wildplassers.

Vierdaagse-PR goed voor ruim 4,5 miljoen

In de periode van 14 t/m 22 juli zijn er bijna 17.000 berichten geschreven over de Nijmeegse Vierdaagse. De hoogste PR-waarde werd behaald op de eerste wandeldag (18 juli) met een PR-waarde van bijna 1 miljoen euro. Deze waarde werd voornamelijk gegenereerd door media als NU.nl, Libelle, en In de Buurt. Het grootste deel van de berichtgeving komt voort uit social media, wat mooi laat zien dat de Vierdaagse een week is die haar populariteit te danken heeft aan de bezoekers, lopers, en aanmoedigers zelf die hun ervaringen en gedachten delen op social media.  

In de stad was het één groot feest en bijna 40.000 wandelaars hebben hun Vierdaagse-kruisje opgehaald. Als het aan de online berichtgeving en ons ligt, wordt het volgend jaar weer zo’n mooi feest. En ja, als we toegang moeten betalen voor de Zomerfeesten, gaan er dan nog zoveel bezoekers spontaan naar de stad? Dan wordt de Nijmeegse Vierdaagse niet meer hoe het ooit was; een feest voor iedereen, jong en oud. Dus 50 cent extra voor een plastic beker hebben we wel over voor een biertje toch?

Benieuwd naar de data achter de analyse en de vergelijking tussen de The Walk of the World en de Zomerfeesten met elkaar. Blader hieronder door de Media Insights Analyse of download als PDF.

Dit vind je misschien ook leuk…