Collage van de stad, Nijmegen anno 2020

Op Koningsdag, 27 april, wordt het beeldproject met de titel 'Collage van de stad, Nijmegen anno 2020' uitgevoerd. Van de deelnemers, dit zijn alle Nijmegenaren, wordt gevraagd om een foto te maken vanuit de voordeur. Het initiatief van Besienderhuis en Regionaal Archief Nijmegen is bedoeld om een beeld van de stad vast te leggen. Door dit jaarlijks te herhalen krijgen we zicht op de geleidelijke veranderingen die ons nu niet opvallen.

Maart en april 2020 gaan de boeken in als vreemde maanden. Sommige van ons zitten ineens werkloos thuis, terwijl op anderen meer dan ooit een beroep wordt gedaan. We ervaren de gevolgen van COVID-19 heel verschillend, maar in de basis zijn we allemaal met hetzelfde bezig. Het virus heeft (tijdelijk) ons leven overgenomen. Dit massale huisarrest willen we graag vastleggen in honderden foto’s, die samen een beeld vormen van de stad.

Alsof we door de facetogen van een insect kijken, die wat ze zien verdelen in tientallen of soms duizenden lensjes. Deze lensjes vormen een gezamenlijk afbeelding. Zo ontstaat er een beeld dat voortkomt uit honderden min of meer synchrone opnames, vanuit alle hoeken van de stad.

Door jaarlijks foto’s te maken vanuit de voordeur, creëren we een zicht op de stad door de jaren heen. Geleidelijke veranderingen die ons nu niet opvallen, komen dan aan het licht. We maken een tijdsbeeld van de jaren ’20 van de 21e eeuw, te beginnen bij de Coronacrisis in 2020, toen er bijna niemand op straat kwam.

Daarom willen we je vragen om op maandag 27 april (Koningsdag) een foto te maken van het uitzicht vanuit je voordeur, volgens de onderstaande gebruiksaanwijzing. Zet direct een reminder in je telefoon!

Gebruiksaanwijzing:

1. Open je voordeur* en ga op de drempel staan.

2. Maak vanuit die positie een liggende foto (met een camera, of je mobiele telefoon) recht vooruit naar buiten.

3. Stuur de foto in naar collagevandestad@gmail.com, onder vermelding van je adres (straatnaam, huisnummer en postcode). Door je foto in te sturen doe je afstand van de auteursrechten van je foto.

4. Samen creëren we een beeld van de stad anno 2020. Je foto wordt ter beschikking gesteld aan het Regionaal Archief Nijmegen, en is te zien op de website van het Besiendershuis. Je adres wordt gedeeld, maar verder slaan we geen persoonlijke gegevens op. Dus ook geen naam behorende bij het adres.

*Kies de deur die je als voordeur beschouwt. Dat kan bijvoorbeeld ook de voordeur van het appartementencomplex zijn waar je woont.

Collage van de stad

Collage van de stad is een initiatief van het Besiendershuis, in samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen. Aanvankelijk was het de bedoeling om dit beeldproject uit te voeren tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Echter, we leven nu, als gevolg van de Coronacrisis, in heel bijzondere tijden. Zowel het Besiendershuis als het Regionaal Archief Nijmegen wilden het project daarom naar dit moment verplaatsen. Zie voor alle informatie en het uiteindelijke resultaat: www.besiendershuis.com.

Dit vind je misschien ook leuk