Roze wolk niet voor alle ouders

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Na de geboorte van een baby worden ouders vaak geconfronteerd met een breed scala aan emoties, variërend van blijdschap en opwinding tot vermoeidheid en stress. Hoewel veel moeders genieten van een positieve ervaring - de zogenoemde roze wolk - is er een aanzienlijk aantal (ca. 13%, zo’n 23.000 vrouwen; 7% van de vaders) dat gevoelens van somberheid, angst en overweldiging ervaart na de bevalling. Helaas rust er nog steeds een taboe op deze minder positieve emoties, waardoor moeders en vaders vaak terughoudend zijn om erover te praten en het risico lopen op het ontwikkelen van een postpartum depressie.

Preventieve maatregelen, snellere signalering

Tamara Hagen, verpleegkundig specialist van de POP-poli (gecombineerde poli voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde) van het Radboudumc, startte vorig jaar een project om de zorg rondom een postpartum depressie te verbeteren. Daaruit is een transmurale* samenwerkingsinitiatief gestart met de GGD om een postpartum depressie sneller te signaleren en beter te ondersteunen. Daarom vraagt de GGD moeders een korte vragenlijst in te vullen wanneer de baby 1,2 en 5 maanden oud is. De vragenlijst is specifiek gericht op het peilen van de emotionele gezondheid van de ouders en kan vroegtijdig afwijkende gevoelens aan het licht brengen. 

Vragenlijst

Het gebruik van een vragenlijst op het consultatiebureau biedt verschillende voordelen. Allereerst creëert het een veilige omgeving waarin vrouwen zich vrij voelen om hun gevoelens te delen. Ten tweede maakt het vroegtijdige detectie en interventie mogelijk, waardoor behandelingen effectiever en korter kunnen zijn. Dit bespaart niet alleen de moeders en hun gezinnen onnodig lijden, maar vermindert ook de belasting van de gezondheidszorg.

‘We moeten erkennen dat het normaal is om diverse gevoelens te ervaren na de geboorte van een baby, en dat er geen schaamte hoort te zijn in het zoeken naar hulp wanneer deze gevoelens negatief worden. Het gebruik van een vragenlijst is een laagdrempelige manier om ouders te bereiken en te ondersteunen daar waar nodig." benadrukt Tamara Hagen. 

Landelijk initiatief

Het Radboudumc en de GGD Gelderland Zuid volgen het initiatief van het Trimbos Instituut en GGD Hart voor Brabant die deze vragenlijst al enkele jaren gebruiken. Door het doorbreken van het taboe rond postnatale gevoelens en het tijdig detecteren van afwijkende gevoelens, kunnen we het welzijn van moeders en hun baby's verbeteren en de weg vrijmaken voor een gezonde en gelukkige start van het ouderschap. Tamara Hagen: ‘Het is belangrijk dat we het taboe doorbreken rondom postpartum depressies. Met deze transmurale samenwerking tussen ons academisch centrum en de GGD Gelderland-Zuid maken we mooie stappen. Dat hebben we in Noord-Brabant gezien en ik heb goede hoop dat we het ook hier gaan zien.’ 

Dit artikel verscheen eerder op Radboudumc.

Dit vind je misschien ook interessant...