AiNed Fellowship Beurs voor onderzoek naar celfilmpjes

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Universitair docent Data Science Inge Wortel krijgt een AiNed Fellowship Beurs toegekend voor een onderzoeksproject getiteld ‘AI and Simulations for Decoding the Spatiotemporal Dynamics of Immune Responses’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het lijkt misschien alsof cellen niet bewegen, maar celbeweging is cruciaal in gezondheid en ziekte. Biologische processen als afweer en kankergroei worden gestuurd door bewegingen van cellen. Met microscopen kunnen wetenschappers die beweging filmen. Maar deze filmpjes zijn lastig te analyseren. Daarom ontwikkelt Inge Wortel in dit project Artificial Intelligence (AI) om daarbij te helpen. 

Met deze nieuwe AI kunnen celfilmpjes sneller en beter vertaald worden naar nieuwe kennis over ons afweersysteem. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, legt ze uit. ‘AI kan heel krachtig zijn, maar het kan ook zomaar totaal verkeerde voorspellingen maken. Zeker als we AI gebruiken om iets totaal nieuws te leren, kunnen we de uitkomsten dus niet zomaar vertrouwen.’

Daarom combineert Wortel in dit nieuwe project AI met computersimulaties van celbeweging. Hiermee kunnen onderzoekers AI sneller ontwikkelen en vooral ook heel grondig testen – zelfs voor nieuw onderzoek waarvoor nog weinig data beschikbaar is. Daarmee worden nieuwe ontdekkingen in belangrijke gebieden zoals immunologie en kankeronderzoek versneld.

Over Inge Wortel 

Inge Wortel studeerde moleculaire levenswetenschappen en scheikunde aan de Radboud Universiteit. Na een masteropleiding Molecular Mechanisms of Disease startte zij haar promotieonderzoek bij de afdeling Tumorimmunologie bij het Radboudumc, waar ze werkte aan computersimulaties van celbeweging. Sinds haar promotie in 2021 werkt ze bij de afdeling Data Science aan betrouwbare manieren om kennis te vergaren uit data in biologisch onderzoek. 

Over de AiNed Fellowship Beurzen

Het AiNed Fellowship maakt deel uit van het AiNed Programma, opgezet door stakeholders, partners en deelnemers uit het AI-netwerk en -ecosysteem van de Nederlandse AI Coalitie. Het doel van het programma is het veiligstellen en behouden van een internationaal concurrerende positie van Nederland op het gebied van AI. Het Nationaal Groeifonds heeft een ruim budget toegewezen aan het programma.

Dit artikel verscheen eerder op Radboud Universiteit.

Dit vind je misschien ook interessant...