Lokale artiesten

Achter het historische Nijmegen schuilt een levendige gemeenschap van lokale artiesten die de stad verrijken met hun unieke geluid. Lees hier meer over de diverse muziekscene, van intieme singer-songwriters tot energieke bands, die Nijmegen te bieden heeft.

Solisten

Linde Schöne

Linde Schöne, de eigenzinnige R&B singer-songwriter uit Nijmegen, vond haar weg naar het Noah’s Ark label na een ontmoeting met Jiggy Dje. Ze onderscheidt zich door haar afkeer van traditionele Nederlandstalige muziek en creëert een verfrissende hiphop vibe op de piano. Na een tijd in Amsterdam keerde ze terug naar Nijmegen, en met drie nieuwe tracks is ze sterker dan ooit terug in de Nederlandse hiphopscene.

Teun van Laake

Teun van Laake, Nijmeegse dichter en muzikant, brengt de complexe realiteit tot leven in betoverende luisterliedjes en gedichten. Zijn fijngevoelige hiphop, doordrenkt met kleinkunst en cabaret, onthult een introspectieve kijk op het leven.

Frank Boeijen

Frank Boeijen, een icoon in de Nederlandse muziekscene en pionier van de Nederpop, verdient zeker een plekje in ons muzikale hart. Wie herinnert zich niet een avondje karaoke waar Kronenburger Park luidkeels werd meegezongen?

Luwten

Tessa Douwstra, beter bekend onder de naam Luwten, brengt met haar elektronische indiefolk hits een uniek geluid naar Nijmegen. Hoewel ze niet in de stad geboren is, voelt ze zich er helemaal thuis sinds haar verhuizing voor de liefde. Als getalenteerde muzikante produceert en schrijft ze haar eigen muziek, waarmee ze de Nijmeegse muziekscene verrijkt.

Duo

Clean Pete

Clean Pete, het Nederlandse popduo gevormd door tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven, brengt met hun unieke combinatie van cello, gitaar en tweestemmige zang een veelzijdig Nederlandstalig repertoire.

Keljet

Koen Mestrum en Teun Pranger vormen het energieke indie-disco duo Keljet. Vanuit de studentenkamer van Teun ontstond hun muzikale avontuur, dat hen nu op grote podia zoals Solar en Emporium brengt. Laat je meeslepen door de opzwepende beats van Keljet.

Bands

De Staat

De Staat, in de zestien jaar van hun bestaan uitgegroeid tot misschien wel de beste liveband van Nederland, heeft met hits als 'Peptalk', 'Make The Call Leave It All' en 'Witch Doctor' festivalklassiekers gecreëerd. Met 'Witch Doctor' voor het derde achtereenvolgende jaar op nummer één in de 3FM Festival Top 999 en het winnen van de allereerste Kink Icoon Prijs, blijft De Staat een onmisbare en prijswinnende kracht in de muziekwereld.

Foxlane

Foxlane, oorspronkelijk uit Nijmegen maar met de attitude van Birmingham boys, heeft een DIY-mentaliteit die tot uiting komt in hun strakke, gebalanceerde sound met een onvoorspelbare explosiviteit. Met een streaming hit als eerbetoon aan Peaky Blinders en de recente self-titled EP, tonen ze hun vuige karakter.

Walzburg

Waltzburg, Nijmeegse indiepop-vrienden, brengen een unieke mix tussen Kevin Morby en Vampire Weekend met gelaagde en energieke songs die het alledaagse bevragen. Op het podium transformeert het vijfkoppige ensemble hun muziek naar een krachtig en dansbaar geheel.

4B2M

4B2M, Nijmeegse indieband, bestaat uit toetsenist Rocco van De Staat en zijn broer Jimmi Heuting in combinatie met broers en bandleden van Go Back to the Zoo, Teun en Cas Hieltjes. Maar waar staat 4B2M voor? 4 Brothers 2 Mothers, zo simpel is het.  

Misprint

Misprint, de Nederlandstalige indiepop sensatie uit Nijmegen, fluistert je gemoedelijke woorden toe en sleurt je daarna met gruizig gitaargeweld de moshpit in. Het viertal brengt een onconventionele mix van zang, schreeuwen en spitse teksten over emancipatie, afbakbroodjes en alledaagse thema's.

Black Bottle Riot

Black Bottle Riot, opgericht in 2008, staat bekend als een zeldzame gitaarband die een frisse wind bracht in de Nederlandse en Europese rockscene. Met een indrukwekkende reeks shows, variërend van grote festivals tot intieme bluesclubs, belichaamt deze ouderwetse, stoere band de rauwe energie van bluesy rock, in de traditie van The Allman Brothers Band, Tom Petty & The Heartbreakers en Thin Lizzy.

Femme Fugazi

Femme Fugazi, als een muzikale sloopkogel door de kerk van boze muziek en bozere meisjes, combineert spoken-word, manische onvoorspelbaarheid en teksten over zinderende liefde voor Gerard Joling tot een bezeten geheel. Deze opkomende garage/post-punkband, pas sinds 2022 actief, heeft zich snel in de schijnwerpers weten te spelen met selecties voor Popronde, Booster Festival en optredens op festivals als Sniester en Valkhof, evenals het voorprogramma van internationale acts als Wolfmother.

Koren

Het Nijmeegse Vrouwenkoor

Sinds 1983 brengt Het Nijmeegs Vrouwenkoor veelzijdige meerstemmige muziek ten gehore, variërend van Maria-madrigalen tot tango en van Bach tot Bremer. Het koor van 20 tot 25 leden, verdeeld over vier stemgroepen, koestert de authenticiteit van composities voor vrouwenkoren en biedt zowel a capella optredens als concerten met begeleiding van piano, strijkensemble of wereldmuziekband.

Multivox Popkoor

Multivox, het bruisende popkoor uit Nijmegen met circa 50 leden en een diverse mix van 6 stemgroepen, onderscheidt zich door unieke meerstemmige arrangementen, muzikale expressie en aandacht voor emotie. Met een gevarieerd repertoire, variërend van moderne hits tot onbekende parels, treedt Multivox regelmatig op in Nijmegen en omgeving, en verrast het publiek eens in de drie jaar met een grootschalige muzikale show.

Toonkunstkoor Nijmegen

Toonkunstkoor Nijmegen, toegewijd aan kwaliteit, schittert jaarlijks in concertgebouw De Vereeniging en zoekt vernieuwing door naast grote klassieke koorwerken ook minder gangbare en hedendaagse composities ten gehore te brengen. Een uitdagend koor dat niet alleen focust op muzikale prestaties, maar ook intensief werkt aan koorklank om zangers te stimuleren het beste uit zichzelf te halen.

Klokkenbergkoor

Het Klokkenbergkoor, oorspronkelijk ontstaan in 2000 op de Klokkenberg, bloeit nu uit tot een enthousiaste groep van 30 zangers en zangeressen uit heel Nijmegen en omstreken. Met vierstemmige zang, een focus op wereldlijke en geestelijke klassieke muziek, en jaarlijkse thematische presentaties met diverse instrumentale begeleiding, biedt het koor een ontspannen maar uitdagende omgeving om samen te zingen en de zangkwaliteit te verbeteren.

Studentenpopkoor Plica Vocalis

Het bruisende Studentenpopkoor Plica Vocalis, sinds 1992 een dynamisch ensemble met ruim 50 leden en onder leiding van dirigent Petra Limon, brengt vier keer per jaar sprankelende optredens. Met een uitgebreid poprepertoire en thematische benadering, van The Beatles tot Adele, biedt Plica Vocalis een laagdrempelige en gezellige zangervaring voor studenten, waarbij het sociale aspect groeit met activiteiten als maandelijkse borrels, schaatsdagen en karaokeavonden.

Ontdek de muziek in Nijmegen - Bekijk hier welke concerten er binnenkort te zien zijn