Factsheet

Nijmegen, heeft als de oudste stad van Nederland een rijke historie en etaleert meer dan 2000 jaar historie met een focus op de vier bepalende perioden: de Romeinse Limes, de Middeleeuwen, de Tweede Wereldoorlog en de Wederopbouw.  

Verder kenmerkt Nijmegen zich door de unieke ligging aan de rivier de Waal, omringd door tal van natuurgebieden. Vanuit het hartje van de binnenstad wandel je in 15 minuten naar de Stadswaard en sta je tussen de Gallowayrunderen en Konikpaarden. Nijmegen en omgeving laten je kennismaken met natuur in al zijn diversiteit: van heuvels, bossen, heide en rivierlandschap tot aan (stads)strandjes.

Als eerste middelgrote Europese stad en als eerste Nederlandse stad heeft Nijmegen zich in 2018 Europese Groene Hoofdstad mogen noemen. Een prestigieuze prijs van de Europese Commissie voor een stad die bewezen heeft te presteren op het gebied van duurzaamheid en duurzame initiatieven; een stad met een groen karakter die door deze prijs de taak van rolmodel op duurzaam gebied binnen Europa blijft houden. En vanuit die titel gaat Nijmegen verder werken aan de transitie naar een duurzame mobiliteit en fossielvrije energie. In 2025 wil Nijmegen dan ook een zero emissie zone zijn, dat betekent dat er geen logistieke voertuigen op fossiele brandstoffen mogen rijden in de binnenstad.

Circulair straatmeubilair, kilometers snelfietspad, duurzaam bouwen, de omvorming van de voormalige kolencentrale tot een groene delta en de realisatie van een eiland midden in de stad in het kader van hoogwaterveiligheid zijn daarvan kenmerken die zichtbaar zijn. Daarnaast wordt er elk jaar een ‘Groene Vrijdag’ georganiseerd om Nijmegen groener en mooier te maken.

Daarnaast heeft Nijmegen heeft een fantastisch cultureel aanbod en een bourgondisch karakter. Dit is niet alleen te zien aan grote aanbod, maar ook aan de grote variëteit aan plaatsen om te verpozen. En natuurlijk is Nijmegen niet alleen gastheer van het Vierdaagse Wandelevenement: The Walk of the World, met daaraan verbonden het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland: De Vierdaagsefeesten. Want op cultureel en sportief gebied is er keuze te over.

Als universiteitsstad zet Nijmegen zich internationaal op de kaart als topspeler in een samenwerking met de Novio Tech Campus voor wat betreft Health & High Tech als het gaat om verbeteren van de kwaliteit van leven, de gezondheidszorg en het ontwikkelen van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

 

Download de factsheet

We hebben de belangrijkste feiten en cijfers over Nijmegen voor je op een rijtje gezet.

 

Mocht je vragen hebben, dan kun je die altijd stellen via het persvragen formulier.