Motus Mori

Beweging gaat en ver-gaat. Maar hoe bewaar je beweging? In Motus Mori MUSEUM zijn dansers het archief. Tijdens Het Parkinsonweekend houden vijf dansers die bewegingen vier uur per dag in gang. Deze tentoonstelling van choreografische portretten toont een indrukwekkend en aangrijpend beeld van de menselijkheid. Een unieke ervaring die je kunt meemaken in de Stevenskerk in Nijmegen.

Wie de archieven van de mensheid bestudeert, ziet een eenzijdig beeld van de mens; een beeld dat is gericht op meetbaarheid. We reduceren de mens tot vaststaande, vergelijkbare data, tot categoriseerbare verschillen.

Willen we zo herinnerd worden?

Katja Heitmann wil een andere, een belichaamde geschiedenis schrijven. In Motus Mori: MUSEUM zijn de dansers het archief.

Dansers verzamelen bewegingen en maken op basis daarvan persoonlijke bewegingsportretten. Alle portretten samen vormen in deze tentoonstelling een indrukwekkend en aangrijpend beeld van menselijkheid.

Motus Mori is een meerjarig kunstproject waarin de belichaamde kennis en geschiedschrijving centraal staat. De afgelopen tijd hebben al meer dan 1000 mensen hun beweging gedoneerd, in Maastricht, Eindhoven, Düsseldorf, Den Bosch, Groningen en Tilburg. De komende jaren manifesteert dit archief zich in performance-installaties, bewegingstentoonstellingen, stadsrituelen en persoonlijke ontmoetingen.

www.motusmori.com