Novio Magica: LUX

Arthouse LUX zal de hele dag door filmclassics voor jong en oud vertonen. Enkele films kun je combineren met andere onderdelen van het programma. Maar er is ook een heuse marathon van een filmreeks die je zelden op deze manier kunt bekijken. 

The Lord of the Rings

Ben jij een Lord of the Binge? Ter ere van fantasyfestival Novio Magica brengt LUX alle drie de delen van The Lord of the Rings terug op het doek. Het hele Pinksterweekend lang kun je genieten van dit driedelige meesterwerk in het fantasygenre.

The Lord of the Rings-triologie is te zien in de ‘extended edition’. In het eerste deel krijgt de hobbit Frodo (Elijah Wood) per toeval een magische ring in handen die jaren zoek is geweest: de Ene Ring. De kwade Sauron is ook op zoek naar deze ring en doet er alles aan om deze in handen te krijgen. Terwijl hij uit handen van Sauron probeert te blijven, gaat Frodo samen met de tovenaar Gandalf (Ian McKellen), de dwerg Gimli (John Rhys Davies), de elf Legolas (Orlando Bloom), twee mensen en drie andere hobbits op pad om de ring te vernietigen. The Lord of the Rings-trilogie is de verfilming van de gelijknamige boekentrilogie van J.R.R. Tolkien. Zowel critici als publiek waren lovend over de films. Het eerste deel, The Fellowship of the Ring, werd voor 13 Oscars genomineerd, waarvan de film er uiteindelijk 4 won.

LORD OF THE BINGE marathon
Op zondag 28 en maandag 29 mei brengen we de fantasievolle filmreeks The Lord of the Rings terug op het grote doek! Verspreid over twee dagen bekijk je de ‘extended editions’ van alle drie de films. Kaarten zijn alleen los (tegen regulier tarief) verkrijgbaar.

Zo 28 mei, 14.00 uur – The Fellowship of the Ring
Ma 29 mei, 10.30 uur – The Two Towers
Ma 29 mei, 16.00 uur – The Return of the King

De Griezelbus (9+)

Griezelboekenschrijver Paul van Loon is te gast op het fantasyfestival Novio Magica. Natuurlijk hoort daar een verfilming bij van een van zijn populairste boeken: De Griezelbus. Over de 11-jarige Onnoval die wraakt neemt op alle pestkoppen uit zijn klas. De titel verwijst naar het vervoermiddel waarmee de klas van Onnoval op schoolreisje gaat. Hij krijgt de kans om zich te wraak te nemen op zijn pestkoppen, wanneer hij bezoek krijgt van de diabolische schrijver Ferluci. Vooral Gino pest de jonge held, vanwege zijn uiterlijk, zijn griezelige bedenksels en zijn continue gedroom. En dat komt deze lolbroek duur te staan… Huiver mee, en probeer deze filmvoorstelling vooral niet te hard te gillen!

Tickets

The Dark Crystal (6+)

In 2019 verscheen op Netflix de prequelserie, The Dark Crystal: Age of Resistance. Daardoor kon een hele nieuwe generatie kennis maken met deze fantasierijke poppenwereld. In LUX zie je de film waar het allemaal mee begon! In vroeger tijden werd de Dark Crystal – een bron van evenwicht en waarheid in het universum – verbrijzeld. Hierdoor is de wereld in twee groepen verdeeld: de gemene Skeksis en de vreedzame Mystici. Nu de overlapping van de drie zonnen nadert, moet het kristal worden geheeld. Zo niet, dan zal er voor altijd duisternis heersen.

Jen is een van de laatsten van zijn ras. Het is aan hem om de profetie te vervullen, dat een Gelfling de ontbrekende scherf teruggeeft aan het kristal en het kwaadaardige rijk van de Skeksis zal vernietigen. Maar is de moed van de jonge Jen opgewassen tegen de onbekende gevaren die hem te wachten staan?

Let op: deze film is Engels gesproken en Engels ondertiteld!

Tickets

The Witches (9+) - De keuze van Thomas Olde Heuvelt  

Speciaal voor de bezoekers van Novio Magica heeft de ambassadeur van het festival, thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt, een film uitgekozen: The Witches van Nicolas Roeg uit 1990. Deze verfilming van het spannende kinderboek van Roald Dahl bezorgt je gegarandeerd kippenvel!

Als de 9-jarige Luke met zijn oma Helga in Noorwegen op vakantie is, hoort hij allerlei wilde verhalen over heksen. Die zouden namelijk echt bestaan en kinderen zo ernstig haten dat ze die altijd kwaad doen als ze er een tegenkomen. Oma Helga beweert zelfs dat een van haar jeugdvriendinnetjes te grazen is genomen en sindsdien vervloekt is. Luke gelooft deze verhalen natuurlijk niet. Maar dan komt hij zelf oog in oog te staan met een levensechte heks. Samen met zijn vrienden loopt hij nu echt gevaar. En dus is er maar één oplossing: deze demonische schepsels te lijf gaan!

Q&A
Vooraf aan de film is er een kort interview met Thomas Olde Heuvelt over waarom hij deze film heeft uitgekozen. Het publiek wordt natuurlijk ook uitgenodigd om vragen te stellen.

Tickets