NYMA Outdoor Gym: buiten sporten voor je mentale en fysieke gezondheid

| Roos van Zwam

Sporten en de buitenlucht: dat doet ieder mens goed. Maar waarom trekken we dan met z'n allen massaal de sportschool in? Dat vroeg Dennis Polman, oprichter en eigenaar van NYMA Outdoor Gym, zich ook af. Hij bedacht dé oplossing en haalde de gym naar buiten. Wij spraken hem over hoe zijn droom met de oprichting van NYMA Outdoor Gym werkelijkheid werd en hoe hij het succes van de afgelopen jaren heeft ervaren. 

De natuur in

Toen Dennis tien jaar geleden minder goed in zijn vel zat, raadde de psycholoog hem aan om meer de natuur in te gaan. “Dit hielp mij enorm. Ik ging als instructeur werken in de buitensport. Denk daarbij aan teambuilding evenementen in het bos, zoals paintball en pijl-en-boog schieten. Maar vooral het klim-werk, daar genoot ik van”. Naast veel buiten zijn, was zijn doel om zijn lichaam zo gezond en fit mogelijk te houden. “Je fysiek goed voelen kan voor je mentale welzijn al veel bijdragen.” Toch zat het Dennis niet lekker dat hij voor zijn krachttraining keer op keer naar binnen moest. Zo ontstond het idee voor de Mobile Outdoor Gym.

Sterker worden in de buitenlucht

“Ik had helemaal geen geld of apparatuur, dus belde ik mijn vader om te vragen of hij me kon helpen. Samen met hem bouwde ik een opvouwbaar, mobiel rek dat ik overal kon neerzetten.” Deze ‘mobile gym’ was gemakkelijk vervoerbaar, waardoor Dennis aan de bewoners van omgeving Arnhem en Nijmegen de mogelijkheid bood om buiten krachttraining te doen. De focus van Dennis lag vanaf het begin op de sportschool naar buiten brengen en samen bouwen aan een sterker en gezonder lichaam.

De welbekende brug

Ondanks de flexibiliteit van de Mobile Outdoor Gym zou een vaste locatie veel voordelen met zich meebrengen. In 2018 belandde Dennis op aanraden van een van de sporters onder de brug "De Oversteek" op het NYMA terrein. “Ik was de eerste eigenwijze die deze plek onder de brug opeiste. Onder de brug sporten is ideaal. In de winter beschermt het tegen regen en kou en in de zomer houdt de brug de nodige zonnestralen tegen, zodat de sporters niet hoeven weg te zweten.”

Lekker buiten spelen

Buitensporten maken je mentaal sterker. "Als nieuwe leden de eerste drie maanden eenmaal zijn doorgekomen, willen ze nooit meer terug." Door buiten te sporten wordt het kind in je weer naar boven gehaald, zegt Dennis. “Veel leden noemen sporten hier ook wel ‘buitenspelen’. Doordat er ook bij minder gunstige weersomstandigheden getraind wordt, ontwikkelen de leden een hogere weerstand en een sterker karakter.

NYMA Outdoor Gym is de eerste outdoor gym van Nederland. Hiermee is Dennis een voorloper van het aantal outdoor gyms dat de laatste jaren sterk toeneemt. “Geïnteresseerde ondernemers komen bij mij voor advies. Dat geef ik ze natuurlijk graag!”

Samen sterker worden

Wat de sportschool bovendien bijzonder maakt, zijn de vriendschappen die ontstaan door samen te sporten. “Het is echt een warm bad. Iedereen kent elkaar hier en er wordt veel samen gesport. Niet alleen ontmoeten de leden elkaar onder De Oversteek, maar ook buiten de sporturen drinken ze graag een kop koffie samen”, vertelt Dennis enthousiast. Wil je je tijdens het sporten juist helemaal op jezelf richten, dan kan dat natuurlijk ook. “Als je iemand ziet sporten met een koptelefoon op, laten we die met rust. Ik heb dat zelfs in de huisregels vermeld”.

Strongman Battles

Naast fitness organiseert Dennis inmiddels vier keer per jaar de internationale Sterkste man/vrouw wedstrijd Strongman Battles. “Met dit snel groeiende sportevent maken we grote stappen in de ontwikkeling van deze niche krachtsport.” Strongman is een sport waarbij je zware en vaak onhandige voorwerpen zo snel mogelijk wilt verplaatsen. Denk daarbij aan autobanden, boomstammen en betonnen blokken. De sport draait om techniek, kracht en conditie. “We laten ons inspireren door Strongman competities over de hele wereld en blijven oefeningen vernieuwen en nieuw materiaal ontwikkelen,” zegt Dennis.

Military Style

De Oversteek is gebouwd op een plek met een militaire geschiedenis. Op 20 september 1944 sneuvelden hier 48 Amerikaanse soldaten tijdens de zogenaamde “Waalcrossing”. Deze militairen worden nog elke avond herdacht door veteranen die de Sunset March over de Nijmeegse brug lopen.

Ben je benieuwd hoe het is om mee te doen aan Kamp van Koningsbruggen of Special Forces VIPS? Ook voor deze nieuwe tak van sport kun je nu bij Dennis terecht. “Ik noem het ‘Military Style’”, zegt hij. “Op verschillende niveaus is er een speciaal aanbod. Elk weekend bied ik leden een Military Style Bootcamp op “level 2” aan. Als je het hebt over echte samenwerking, dan is dit het!” Bovendien wordt met Military Style stilgestaan bij de bijzondere plek waar NYMA Outdoor Gym is gevestigd.

NYMA Outdoor Gym biedt Nijmeegse sporters de mogelijkheid om in de buitenlucht aan zowel de fysieke als mentale gezondheid te werken. Benieuwd? Via de website www.nymaoutdoorgym.com vraag je eenvoudig een gratis proefweek aan.

 

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk...