Met deze 11 tips beleef je tóch de Vierdaagse!

Dit jaar zijn er geen Vierdaagsefeesten. Geen dansende mensen, geen concerten en geen wandelaars. Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven in Nijmegen! Lees hier alles over wat je tijdens de Vierdaagse wél kunt doen.

Muziek, concerten en indoor festivals

Van zaterdag 18 t/m vrijdag 24 juli geniet je zeven dag lang van artiesten die anders op de podia van het grootste evenement van Nederland zouden hebben gestaan. 

1. Vierdaagse x Omroep Gelderland

Elke dag kijk je om 16:30 bij TV Gelderland en om 20:00 op de Facebook- en YouTubekanalen Vierdaagsefeesten en Omroep Gelderland naar de tofste optredens. Iedere dag staat in het teken van een andere thema. Zo geniet je op zondag van de beste allround feestmuziek tijdens het thema ‘Dit is goud!’ en kleurt woensdag roze tijdens ‘Roze Woensdag’, de dag van diversiteit. Dus feest mee met onder andere Jeffrey Heesen, Brace, 4B2M (met o.a. Rocco van De Staat), Enge Buren, Sven Ratzke, Marike Jager, The Originals, Walzberg en Pedro Luis & his Cuban experience.

Tussen de optredens door vertellen gasten als Sinan Can, de burgemeester en Nachtburgemeester, Antwan van Horik van Festival op ’t Eiland en Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag over hun gevoel en ervaringen van Vierdaagsefeesten. 

2. Valkhof Festival x Doornroosje

In de week van de Vierdaagsefeesten presenteren Valkhof Festival en Doornroosje shows in de Rode Zaal van het Nijmeegse poppodium. Zeven dagen lang is Doornroosje de vervanging van het park. Het volledige programma wordt in de loop van de komende weken bekendgemaakt, maar de eerste namen zijn inmiddels gepubliceerd: Altin Gün, Linde Schöne, Jungle by Night en Barker. De aftrap van het speciale programma wordt verzorgd door WTF, de drum ’n bass-hofleverancier van Valkhof Festival en Doornroosje.

3. Otis Park Festival x Brebl

Cultuurpodium Brebl en Meneer Otis presenteren samen Otis x Brebl in Nijmegen. Dit indoor-festival vindt plaats in Brebl. Buiten dat er eindelijk weer live Jazz, Funk en Soul te zien is, kun je Cultuurpodium Brebl en de betrokken muzikanten supporten door de concerten te bezoeken of door een donatie te doen middels de ‘No-Show’ tickets. Otis x Brebl hoopt daarmee binnen haar eigen kunnen een bijdrage te leveren aan de Nijmeegse Cultuursector.

Het programma bestaat uit: Richie Reichgelt Quartet x Benjamin Herman, Willy Vetsap x Daniel Clason, Loek van den Berg x Daniël van der Duim, Power to the Pipo, The Bojangles x Coen Kaldeway, SPUNK, Wicked Jazz Sounds x Kika Sprangers x Daniël van der Duim. 

 

In de stad

4. Vierdaagsefeesten CityGame

Ben je van 18 t/m 24 juli in het centrum van Nijmegen, laat je dan verrassen door deze CityGame en ga in duo’s of met je vrienden op ontdekkingstocht. Aan de hand van clues en hints los je in de Vierdaagsefeesten CityGame app quests, oftewel raadsels, op over de Vierdaagsefeesten, de stad of een specifieke locatie in de stad. Elke dag van de week zijn er zes nieuwe quests op te lossen. Snelle puzzelaars gaan voor de dagwinst, voor bonuspunten en de grande finale in het weekklassement. Dagwinnaars, groepswinnaars en weekwinnaars gaan naar huis met fantastische prijzen zoals een hotelovernachting, een dag cabrio rijden en een cursus salsa dansen!

5. Het Vierdaagse Faberplein Terras

Wat is een Faberplein zonder vierdaagse? Als een bij zonder honing of een kind dat de was doet: héél erg vreemd! Daarom onze eigen variant dit jaar: ons 4daagse Faberplein terras! Dit gaan wij dan ook de hele zomer doen; elke donderdag tot en met zondag. Vier dagen per week! Een samenwerking tussen Fresca, The Lobby, Café Faber, The Fuzz en Toon met het beste van alle kaarten van 11:00 uur 's ochtends tot 01:00 's nachts! Het terras is gewoon beschikbaar voor vrije inloop; Reserveren is dus niet nodig. Alleen even melden bij onze 4daagse-plein-manager.

6. Avontuurlijke expeditie voor kinderen

De culturele instellingen van het Mariënburgplein organiseren van maandag 20 t/m vrijdag 24 juli een avontuurlijke expeditie voor kinderen. Onder leiding van een expeditieleider, een ‘Luistervink’, worden kinderen meegenomen op avontuur langs vier verschillende locaties op het Mariënburgplein: Bibliotheek De Mariënburg, Arthouse LUX, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Regionaal Archief Nijmegen. Bij elke locatie hoort een apart hoorspel. Tijdens deze hoorspelen maken de kinderen kennis met Mons en Mari; twee kinderen van tien jaar die eeuwen geleden te vondeling zijn gelegd bij het klooster en zijn opgevoed door nonnen. In de eeuwen die volgden bleven ze telkens weer opduiken en haalden ze streken uit met de bewoners van het Mariënburgplein.

7. Loop mee met Ed & Anneke

Ed & Anneke vinden het zo jammer dat de Vierdaagse dit jaar niet doorgaat. Ze hebben maanden geoefend en willen kilometers maken! Daarom lopen Ed & Anneke van 21 t/m 24 juli hun eigen alternatieve 4-daagse! Loop je mee?

Hoe werkt het? Je bepaalt je eigen starttijd en checkt in op de Wedren. Je kiest zelf hoe je er komt, zolang je maar 1,5m afstand houdt en eindigt bij 1 van de 4 deelnemende cafés: Café St. Anneke, Café Eten en Drinken Lent, Café Anneke Wijchen en Café Eten en Drinken Groesbeek. Bij het café is een stempelpost en krijg je je drankje voor die dag. Na 4 dagen word je feestelijk onthaald op de Via Gladiola met een gladiool en krijg je je alternatief ‘4-daagsekruisje’.

Vanuit je eigen huis, tuin of straat

8. Maak van jouw straat een Via Gladiola

Maak samen met jouw buren een echte Via Gladiola van jouw straat en laat zien dat deze niet onder doet voor de Sint Annastraat. De straat die dit het beste doet, krijgt van Omroep Gelderland een voortuin borrelpakket cadeau. Zodat jullie op anderhalve meter afstand toch gezellig kunnen borrelen met zijn allen. Doen jullie mee? Bouw dan met jouw straat de intocht op de Sint Annastraat na. Waar denk jij aan als je denkt aan de Via Gladiola? Maak het zo mooi en feestelijk als je kunt, denk bijvoorbeeld aan spandoeken, vlaggetjes, ballonnen, muziek, gladiolen en wat je nog meer kan bedenken!

9. Hijs de vlag

Het loopt dit jaar allemaal even anders, maar we kunnen de Nijmeegse Vierdaagse natuurlijk niet helemaal aan ons voorbij laten gaan. Daarom vragen we aan alle Nijmegenaren om de Vierdaagsevlag te hijsen van 21 tot en met 24 juli. Laat zien dat jij de Vierdaagse een warm hart toedraagt! En heb jij nog een paar wandelschoenen liggen die je dit jaar niet gaan gebruiken? Hang ze dan mooi aan de vlaggenmast. Geen vlag in huis? Ga dan vooral even langs Bij Dré, in de Houtstraat!

10. Deel jouw verhaal en luister naar het 4Daagse Journaal Marathon

Van maandag 20 juli t/m vrijdag 24 juli is een speciale editie van het 4Daagse Journaal te zien met presentator Harm Edens. De grote vraag die centraal staat: ‘Wat wordt jouw (alternatieve) Vierdaagse?’ Heb je voor jezelf een route uitgestippeld, heb je een leuke actie verzonnen of pak je het helemaal anders aan? Laat het weten! Deel jouw verhaal en wie weet komt jouw actie op de radio of televisie. De echte liefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de 4Daagse Journaal Marathon: dan zijn alle 4Daagse Journaals te zien die gemaakt zijn in de periode van 1997 tot nu. 

11. Duik de geschiedenis van de Vierdaagse(feesten) in

Op IntoNijmegen delen we tijdens de Vierdaagseweek allerlei foto's en verhalen uit de oude doos. Zo kom je meer te weten over de geschiedenis van ons favoriete Nijmeegse evenement! Daarnaast is het natuurlijk erg leuk om een kijkje in het verleden te nemen: hierboven zie je bijvoorbeeld de uitzinnige fans van Jody Bernal tijdens zijn optreden op de Vierdaagsefeesten in 2001.

Dit vind jij misschien ook leuk