Jan Diebels lanceert Nijmeegse versie van Monopoly

| Belinda Limani

Een Nijmeegse versie van het beroemde Monopoly-spel: dat is het nieuwste project van Jan Diebels. De ondernemer uit Druten, die inmiddels drie kledingwinkels en een webshop (ilovenijmegen.nl) in Nijmegen heeft, wilde iets terugdoen voor zijn favoriete stad. En zo ontstond het idee om een Nijmeegse versie van Monopoly te ontwikkelen met enerzijds Nijmeegse straten en organisaties en anderzijds de Nijmeegse Vierdaagse met alle bekende wegen en pitstops.

Ga Langs Start

“Ik dacht een paar keer: 'Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?'” geeft Jan Diebels toe. De eigenaar van o.a. kledingwinkel Dedicated en webshop ILoveNijmegen.nl zag al snel onder ogen dat het maken van een Monopoly-spel niet zo eenvoudig is. “Ik ben gewoon een perfectionist. Als ik een spel maak, moet het echt vernieuwend en verrassend zijn. Ik wil een glimlach op ieders gezicht kunnen toveren als ze bijvoorbeeld een kanskaart pakken en iets herkenbaars tegenkomen.” Maar hij moet ook hij het bedrijf achter Monopoly van zijn idee zien te overtuigen. En dat lukte.

Dubbel pret

Met het akkoord van Monopoly werd het startschot gegeven en kon het werk beginnen. Eerst moest worden nagedacht over welke straten en instellingen wel of geen plaats zouden krijgen in het spel. “Het liefst zouden we iedereen een kans willen geven, maar dat is onmogelijk”, zegt Jan. “Je moet gewoon kiezen!”

Het monopolyspel dat Jan met zijn team heeft ontwikkeld, is aan beide zijden van het bord bedrukt. Aan de ene kant vind je de straten van Nijmegen. De andere kant staat helemaal in het teken van de Nijmeegse Vierdaagse. Jan: “Er zijn gewoon mensen in Nijmegen die van de stad houden, maar ook weg zijn van de Vierdaagse. Zij zouden dan twee verschillende spellen moeten kopen. Dat vonden we net iets te gek, dus stelden we voor om beide thema’s in één spel te combineren.”

Eén team, één taak

Zonder een bevlogen team van collega's, spelfanaten en mensen met een kritische blik had Jan niet zo'n mooi spel kunnen maken, zegt hij. Voor het ontwerp heeft hij de krachten gebundeld met verschillende Nijmeegse fotografen, zoals de Beuningse fotograaf Ger Loeffen en zijn Nijmeegse collega Bart Kouwenberg.

Naast het bordspel is er ook een set pionnen te koop, gemaakt door de Tinnen Roos uit Nijmegen. De pionnen zijn miniaturen van typisch Nijmeegse voorwerpen, zoals de Waalbrug, de St Stevenstoren, een 4Daagsekruisje of een wandelschoen. Jan: “de uitdaging was dat ze voor beide kanten inzetbaar moesten zijn: Nijmegen én de Vierdaagse. Dat hebben we ook met de stichting Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten moeten overleggen.” Gelukkig waren zij net zo enthousiast als Jan en hij is erg blij met de fijne samenwerking van beide organisaties.

Een spel voor iedereen

Bij het maken van het spel is er goed nagedacht over welke partijen een plek krijgen. “Natuurlijk wil iedereen een kanskaart. Maar we hebben er bewust voor gekozen om naast grotere partijen als de Radboud Universiteit en de gemeente Nijmegen ook kleinere partijen als Café Piet Huisman en De Derde Kamer te benaderen.” Ook de grotere spelers hebben natuurlijk een plek in het spel gekregen, maar niet voor niets. In ruil daarvoor geven ze iets terug aan de stad. Zo stelt Sanadome overnachtingen ter beschikking aan de Vincentiusvereniging (hulpverlening voor zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving, o.a. in Nijmegen) en doet MANNA dat eens in de zoveel tijd met een uitgebreid diner.

“Ik vind het een uniek spel geworden voor echte Nijmegenaren”, zegt Jan trots. Ook de eerste reacties zijn overwegend positief. De pre-orders stromen binnen en ook de pionnensets vallen aardig in de smaak. Het promotiefilmpje dat in het kader van het Monopoly-spel is gemaakt, waarin de 'Nijmeegse vrienden' Frank Boeijen, Sinan Can, Fons de Poel, Dennis Gentenaar en Perry Ubeda een rol spelen, heeft dan ook goed zijn vruchten afgeworpen:

 

Nijmegen en Vierdaagse Monopoly is als pre-order te bestellen via de webshop IloveNijmegen.nl en is eind juni verkrijgbaar bij de winkels Dedicated aan het Koningsplein & bij de N.Z.A. New Zealand Auckland-store in de Marikenstraat. Het setje met de Nijmeegse pionnen kan apart worden besteld.