INNOVATE is het kloppend hart van innovatie in Arnhem en Nijmegen

| Lunya van Wunnik

In een wereld die steeds sneller verandert en waar we voor grote maatschappelijke uitdagingen staan, speelt innovatie een cruciale rol. INNOVATE viert, bevordert en inspireert de innovators in de regio Nijmegen en Arnhem. Hilmer Thijs, algemeen directeur van INNOVATE vertelt ons alles over hun missie, programma en het event‘De Nacht van de Ruimte.

INNOVATE biedt een platform voor innovators, studenten, bedrijven en organisaties in Nijmegen en Arnhem. “We vieren innovatie en laten zien wat er op dat gebied allemaal gebeurt in de regio”, vertelt Hilmer, algemeen directeur van INNOVATE. Dit doet de stichting door innovators op het podium te zetten; met elkaar te verbinden en innovatie aan te jagen.    

Hilmer Thijs (38) is al sinds de oprichting in 2014 betrokken bij INNOVATE. Hij begon als vormgever, werd daarna creatief directeur en is inmiddels in zijn tweede jaar als algemeen directeur. “Ik krijg energie van INNOVATE omdat het prachtig is om te zien hoe mensen het beter willen doen voor een ander. Innovators zijn namelijk bezig met verbeteringen voor de hele samenleving.” In het wereldnieuws heerst een neerslachtig gevoel. Met INNOVATE concentreren ze zich juist op de mensen die zich inzetten voor een betere planeet.    

Innovatie voor een betere wereld

De stichting organiseert verschillende activiteiten, waaronder Meetups. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen deelnemers leren over specifieke thema’s zoals AI, duurzaamheid of chiptechnologie. De meetups zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in innovatie en techniek, en eigenlijk gewoon de toekomst. "We maken er altijd een feestje van. Als je naar een van onze evenementen komt, ben je een avondje uit én heb je tegelijkertijd ook iets geleerd.” Voor studenten is het zelfs mogelijk om de events gratis bij te wonen.

Een bekend uithangbord van INNOVATE is de challenge De Innovatiefste Student van Nederland. Samen met Quest magazine gaan ze, zoals de naam al doet vermoeden, ieder jaar op zoek naar de innovatiefste student van ons land. Studenten van universiteiten en kennisinstellingen kunnen hun initiatieven insturen. Er is natuurlijk één must: het desbetreffende initiatief zorgt voor een betere wereld. Ben je een student met een toffe innovatie? Inschrijven kan nog tot eind juni! De finale vindt dit jaar op 17 oktober plaats in Musis in Arnhem.

De kracht van de zon

Op donderdag 20 juni, de langste dag van het jaar, vindt de derde editie van De Nacht van de Ruimte plaats met als thema de zon. “Het gaat over de zon als bron voor innovatie en inspiratie”, vertelt Hilmer. “Je kent deze bijvoorbeeld wel: zonnepanelen. Die zijn ooit uitgevonden door NASA om satellieten in de ruimte van stroom te voorzien. Inmiddels staat de halve wereld er vol mee en is het een van de grootste en goedkoopste duurzame bronnen van energie. Een super innovatie!”

Een bijzondere spreker die avond is hoogleraar Marco de Baar van de TU/E, die die avond alles over kernfusie zal vertellen. “Ze hebben een zon op aarde gemaakt die 2 miljoen graden wordt van binnen.” Hilmer vertelt dat het een soort schone versie is van kernenergie. Een andere grote spreker op het event is Philippe Schoonejans van ESA (European Space Agency), zeg maar NASA, maar dan van Europa. “Philippe vertelt over de Solar Orbiter: een satelliet die de zon van dichtbij meet op maar liefst tien nieuwe manieren.” We weten al wat dingen over de zon maar hoe zit het eigenlijk met zonnewinden en -vlammen? En waarom bevinden de polen van de zon zich steeds op een andere plek?  

Bekijk hier de aftermovie van de vorige editie: 

Een venster naar de toekomst

Hilmer vertelt dat iedereen te maken heeft met innovatie waardoor ons allemaal raakt: “als je kijkt naar de rol van technologie dan zie je dat het overal aanwezig is. Het beïnvloedt je leven en je gezondheid.” INNOVATE presenteert als het ware een venster naar de toekomst als het gaat om technologie en andere thema’s. “Wil je weten hoe het leven in de toekomst is? Kom dan vooral naar onze events." Daarnaast biedt het de kans om uit regio Nijmegen en Arnhem te leren kennen en gelijkgestemde mensen te ontmoeten.

Een toekomst vol innovatie

INNOVATE blijft voortdurend zoeken naar nieuwe manieren om hun missie te vervullen. “INNOVATE gaat volgend jaar als stichting op zoek naar nieuwe manieren om te doen wat we al doen. Misschien gaan we een nieuw concept lanceren. Wij moeten als INNOVATE ook innoveren,” zegt Hilmer met een lach. We willen bijvoorbeeld de banden tussen Nijmegen en Arnhem verder aanhalen en de samenwerkingen tussen kennisinstellingen en bedrijven in deze twee prachtige steden bevorderen.

Ben jij benieuwd naar INNOVATE en hun events? Neem dan een kijkje op hun website. Meer informatie en tickets voor de Nacht van de Ruimte vind je hier.