Het gezicht achter het Nijmeegse nachtleven

| Ferhat Tokbay

Met een andere invulling van het nachtburgemeesterschap dan aanvankelijk voorzien, gaat Celia Okoro vol enthousiasme aan de slag en maakt er een groots avontuur van, waarin ze elke week weer ‘nieuwe, enge dingen’ uitprobeert om er vol trots op terug te kijken. ‘Eigenlijk ben ik mijzelf constant aan het uitdagen en dat is juist heel tof aan deze functie.’

Avondpolitiek

Maar even een stapje terug, want wat is een nachtburgemeester? De lezers onder ons die een avondversie van Burgemeester Bruls verwachten, die in de club los gaat met een drankje, komen bedrogen uit. Hoewel er in de avonden wel doorgewerkt wordt en Celia echt wel graag op feestjes komt, ben je vooral overdag bezig met drie verschillende partijen. De drie partijen zijn aan de ene kant de horeca en organisatoren van evenementen en feestjes en aan de andere kant de gemeente. ‘Ik treed op als verbindende schakel tussen deze drie en zorg ervoor dat zaken die in het nachtleven spelen ook daadwerkelijk op de agenda van de gemeente verschijnen’, aldus onze nachtburgemeester. Zo is er recent een training gegeven over o.a. grensoverschrijdend gedrag en hoe je als horecaondernemer of nachtpersoneel daar het beste mee omgaat. Een actueel probleem waar het publiek mee te maken heeft, ondernemers niet altijd de handvaten voor hebben om aan te pakken en de gemeente ondersteuning in kan bieden door het faciliteren van de training. 

Het is een van de concrete voorbeelden die Celia aanhaalt wanneer ze vertelt waar ze mee bezig is. Uiteindelijk is haar verantwoordelijkheid het bijdragen aan een veilig en bruisend nachtleven, waarin iedereen moet kunnen dansen zoals zij dat zelf willen. Het nachtburgemeesterschap is nog niet overal even bekend, en nachtcultuur heeft niet altijd even hoog op de agenda van de gemeente gestaan. ‘Gelukkig begin ik wel steeds meer mensen te kennen en zij mij, dus dat scheelt wel’ zegt Celia lachend over de mensen waar ze elke week weer mee werkt.

©Edwin Smits
 

Drijvende kracht van de nacht

Maar wat drijft haar nou om nachtburgemeester te worden, een vrijwillige functie waar ze toch 20-25 uur per week mee bezig is? ‘Ik was altijd al bezig met thema's zoals diversiteit en veilig op de dansvloer, zoals in de queer scene. Op een dag werd ik soort van voorgedragen tijdens een meeting om nachtburgemeester te worden. Eerst dacht ik van ‘hell no’, maar ik leerde er steeds meer over en werd uiteindelijk toch best enthousiast’. De functie zou eerst door drie personen worden vervuld, in samenwerking met Arjan Rotier en Thijs Custers. Echter pakte dit anders uit en draagt Celia als enige nog de titel Nachtburgemeester van Nijmegen. ‘Het zorgt ervoor dat ik constant dingen doe die ik spannend vind, zoals voor een grote groep spreken. Maar elke keer weer ben ik zo trots op mijzelf en merk ik dat ik daarin aan het groeien ben, terwijl ik ook nog eens bijdraag aan een inclusiever nachtleven’.

Een ander voorbeeld is de toegankelijkheid van de Nijmeegse horeca voor mensen in een rolstoel. Ooit geweten dat er maar drie à vier plekken in Nijmegen zijn die rolstoelvriendelijk zijn voor iemand die uit wil gaan? ‘Het zijn dingen waar wij ver vanaf staan, omdat het alleen diegene raakt die er last van hebben. Juist om die mensen ook een stem te geven wil ik mijn platform bieden aan deze mensen die onderdeel zijn van het nachtleven’ vertelt Celia over haar plannen. 

In haar ambtstermijn dat tot 2025 loopt, wilt Celia zich inzetten om het nachtburgemeesterschap een serieuze plek aan de tafel van de gemeente te geven. 'Nachtcultuur is zo'n belangrijk onderdeel in Nijmegen, en wanneer ik klaar ben, wil ik dat dat gewoon actief in de beleidsvorming wordt genomen', verklaart ze. Gelukkig hoeft ze dit niet langer alleen te doen, want Celia heeft de afgelopen tijd een team van nachtwethouders aangetrokken. Ze voegt eraan toe: 'Ik ben super blij met de nieuwe mensen die met me meedenken, met hun eigen perspectieven. Samen kijken we ernaar uit om de nachtcultuur nog krachtiger te vertegenwoordigen'.

Celia staat open voor alle richtingen, stromingen en soorten feesten in het nachtleven en hoopt dat steeds meer mensen haar weten te vinden om het gesprek aan te gaan. Wil je met haar in contact komen over iets dat je opvalt, beter kan of gewoon wilt delen? Dat kan via hier.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...