Herfstvakantie: tips met de kids

Het is overduidelijk, de herfst is begonnen! Dat betekent dat ook de herfstvakantie er weer aankomt, die duurt in 2020 van zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober. Heb je nog geen idee wat je met je kinderen wil gaan doen die week? Wij zetten onze tips voor je op een rijtje.

Doe als een Romein in de Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof

In de Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maken kinderen kennis met het leven in een Romeinse stad. Door een kleurrijk mozaïek te maken, een 'stenen' boog te bouwen of een katapult te schieten, krijgen ze een beeld van hoe het leven er duizenden jaren geleden uitzag. En dat verschilt niet eens zo heel veel van nu!

Lees meer

Beleef de herfst in het bos
Prachtig gekleurde bladeren, vallende eikels en allerlei dennenappels die voor het oprapen liggen. Het is ontzettend leuk om het bos in te gaan tijdens de herfst. Ga bijvoorbeeld naar Heumensoord. Daar zijn allerlei korte wandelingen die ook geschikt zijn voor kinderen, maar het allerleukst is de natuurspeelplaats. In een open zandvlakte, eigenlijk een grote zandbak van 20.000 veriante meter, vind je avontuurlijke speeltoestellen.

Aan de slag in het Afrika Museum
Je eigen batik-patroon verven, leren fotograferen of heel goed kijken naar kunst. Tijdens de herfstvakantie zijn er allerlei leuke workshops in het Afrika Museum. Daarnaast kun je de exposities bekijken. Dat zijn op het moment Inspirerend Afrika en Door de lens van, een samenwerking met World Press Photo. Is het lekker weer? Dan kun je ook een picknickmand reserveren voor een lunch in het Museumpark of gratis een fiets lenen om de groene omgeving te verkennen.

Springen en salto's voor wie durft
Trampolines zijn altijd een hit, dus 500 m2 aan aaneengesloten trampolines al helemaal! Bij Jumpsquare kunnen kinderen van boven de 7 jaar helemaal losgaan. Van lekker op en neer bouncen en gekke sprongen maken tot salto's en backflips voor de echte waaghalzen. Daarvoor zijn er speciale area's waar je ook balspellen kunt spelen vanaf de trampoline.

De hele dag films kijken

Bij de herfst hoort natuurlijk ook regen, maar dat is geen reden om er niet leuk op uit te gaan. Ga gezellig met de kinderen naar de bioscoop! Bij LUX kun je deze herfstvakantie kijken, filmen, gamen, spelen, ervaren en beleven tijdens Cinekid. Bekijk de mooiste films, kom spelen of doe mee aan een workshop. De films die je hier ziet zijn heel speciaal; de meeste zijn namelijk alleen tijdens het kinderfilmfestival te zien. 

Lees meer

Zing mee!

Je hebt niet altijd zin om actief eropuit te gaan. En dat hoeft ook helemaal niet! In de Nijmeegse theaters zijn de leukste kindervoorstellingen en -musicals te bekijken tijdens de herfstvakantie.

Het eerste weekend van de herfstvakantie speelt Kwatta de jeugdvoorstelling Perenbomen bloeien wit in hun huistheater Het Badhuis. De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen. Maar dan krijgt de familie een auto-ongeluk, en is Gerson opeens blind. 

Op 23 oktober kun je in de Stadsschouwburg naar De Tantes van De Toneelmakerij. Joris woont in z'n eentje in een verlaten visrestaurant, maar dan besluiten zijn tantes opeens om het familierestaurant weer te openen. Er ontstaat een bloedstollende (en hilarische) strijd met hete pepers, perfecte vermommingen en omkoperij.

Er was weer... Roodkapje van Theatergroep THINK! gaat verder waar het sprookje normaalgesproken eindigt: als Roodkapjes grootmoeder is gered door de jager en de wolf vastzit in de put. De wolf wil niet meer groot en boos zijn, maar groot en vriendelijk. Alleen gelooft niemand hem, totdat Roodkapje besluit dat ze de wolf wil helpen om alles goed te maken. Deze voorstelling is woensdag 21 oktober te zien in De Lindenberg.

Escape Room in de bibliotheek

Het Regionaal Archief in Nijmegen is in rep en roer: een pronkstuk uit de collectie is gestolen! Het Gouden Zegel van meer dan 650 jaar oud ligt niet meer op de bekende plek. Detective Nora is al gestart met een onderzoek ter plaatse. Alle bewijsstukken lijken erop te wijzen dat het gestolen voorwerp ergens in de Bibliotheek De Mariënburg ligt. Maar waar? Doe mee aan deze spannende escape room en help detective Nora met zoeken.

Reserveer een plek

Pannenkoeken eten

't Hoogstraatje
Een pannenkoek is altijd lekker, in op een frisse herfstdag smaken ze extra goed. Bij ‘t Hoogstraatje krijg je echt Nijmeegse pannenkoeken, zoals de Marikenpannenkoek met bosvruchten en vanillesaus. Zodra de pannenkoek op is, kunnen kinderen hier naar de speelkelder. Daar is een 'suikermijn' gebouwd waar ze poedersuiker kunnen halen voor de pannenkoeken.

Eatery The Pancake
Een restaurant dat van binnen he-le-maal roze is, dat alleen is al genoeg om een boel kinderen wild te krijgen. Maar als daar ook nog een megastapel pannenkoeken versierd met fruit, donuts en chocola voor hun neus wordt gezet, is het feest helemaal compleet. Met een bezoekje aan Eatery The Pancake scoor je zeker bonuspunten!

 

Nog meer uittips voor kinderen: