Fotoverslag: Nacht van de Ommetjes

De Nacht van de Ommetjes, een jaarlijks terugkerend wandelevenement voor en door wijkbewoners in Nijmegen, vond afgelopen zaterdag weer plaats. Op 13 verschillende locaties in Nijmegen ging de 12de editie van de Ommetjes van start, met meer dan 900 enthousiaste wandelaars. Wij namen een kijkje bij het bijzondere ommetje in Wolfskuil.

Elk jaar op de eerste zaterdag van oktober komen vanaf 20.00 uur wandelaars bijeen in verschillende wijken in Nijmegen om ommetjes te lopen. Elke wijk organiseert haar eigen programma, bestaande uit verhalen, optredens, gedichten, muziek en meer. Elk ommetje eindigt bij een locatie waar deelnemers onder het genot van een drankje kunnen napraten.

De initiatiefneemster van de Nacht van de Ommetjes is Doro Krol, die van 2011 tot 2014 de eerste nachtburgemeester van Nijmegen was. Doro organiseerde diverse activiteiten voor mensen die sociaal contact zochten. Zo ontstond de Nacht van de Ommetjes, een evenement dat door buurtbewoners voor buurtbewoners wordt georganiseerd. Tegenwoordig worden de Ommetjes gesteund door een klein centraal bestuur en een groot aantal vrijwilligers die actief zijn in de verschillende wijken.

Dit jaar was het ommetje in Wolfskuil een opvallende verschijning! Het ‘kortste ommetje met de grootste verbeelding’ bracht de straatnamen tot leven door deelnemers te verkleden als ridders, koningen en keizerinnen, die door de straten paradeerden. Ook de burgemeester en wethouders lopen ieder jaar mee met de ommetjes. Dit jaar liep burgemeester Hubert Bruls mee in Ommetje Wolfskuil.

Elk jaar nemen tussen de 20 en 180 wandelaars deel per wijk, met gemiddeld 800 deelnemers in totaal. De Nacht van de Ommetjes heeft zich ontwikkeld tot een bekend sociaal en cultureel evenement, dat in de volksmond al ‘een Nijmeegse traditie’ wordt genoemd.

Voor meer informatie, kijk op www.denachtvandeommetjes.nl.

 

Fotografie: Toon de Vos

Misschien vind je dit ook leuk...