Erik Kemper - Hét Bakkerscafé

“Hét Bakkerscafé brengt een sociaal verhaal met zich mee, maar is ook gewoon een professioneel bedrijf dat brood levert door de hele stad. Dat doen we al 12 jaar en daar willen we nog heel lang mee doorgaan!”
 

“Ik ben bedrijfsleider bij Hét Bakkerscafé: een sociale onderneming, bestaande uit een biologische bakkerij met twee bakkerswinkels en lunchrooms. Het is een echt Nijmeegs initiatief met twee vestigingen, namelijk Brood op de Plank in Bottendaal en Dé Bakkerij op de Houtwerf. Ons motto is: het kan wél. We creëren en behouden werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben een heel gemixt team van in totaal 70 werknemers, verdeeld over de twee locaties. 

Dat is ook meteen wat Hét Bakkerscafé zo uniek maakt: we doen alles samen met een grote diverse club. Ook al doet de een ‘n klein beetje en de ander wat meer, iedereen draagt een steentje bij. Samen zorgen we elke dag voor gastvrijheid en de beste kwaliteit in onze producten. We bakken bijvoorbeeld heel lekker desemlijnzaadbrood, allerlei kleine broodjes en ook de worstenbroodjes zijn een aanrader. Onze appeltaart staat goed bekend en wordt in veel horecazaken in Nijmegen geserveerd. Bovendien krijg je op veel lunchplekken ook het brood van Hét Bakkerscafe op je bord!

Stichting Bakkerscafé is ontstaan op initiatief van het RIBW, Driestroom en Pluryn. Bij Hét Bakkerscafé zouden mensen met diverse achtergronden gaan samenwerken: zowel mensen met een verstandelijke beperking als mensen met een psychische achtergrond. Dat was nog best spannend; werkt dat wel? Maar het combineren van de doelgroepen is heel goed uitgepakt, want het gaat hier al jaren prima samen! Het is gebleken dat het helemaal niet uitmaakt wat je achtergrond is, zolang je maar affiniteit hebt met het bakkersvak, de horeca of met een van de andere facetten van dit bedrijf.

Impact first! Daar gaan wij iedere dag voor. Hét Bakkerscafé laat succesvol zien dat kwalitatieve producten goed en professioneel te realiseren zijn met een grote verscheidenheid aan mensen, met een (nog) grote afstand tot de samenleving en/of arbeidsmarkt. De trajecten die Hét Bakkerscafé biedt op het gebied van werk en welzijn, zijn voor ons het allerbelangrijkste, dat geeft ons energie. Dat was in de totale lockdown nog best lastig. Gelukkig konden mensen altijd langskomen in onze winkels voor een praatje en een kopje koffie. Bovendien hebben we allerlei extra activiteiten georganiseerd, zoals soep to go, zodat we samen recepten konden blijven maken en er genoeg werk bleef in de keuken. We zijn ook direct een bezorgservice voor particulieren begonnen. 

Brood op de Plank in Bottendaal is in al die jaren een echte ontmoetingsplek geworden in de wijk. We zien veel vaste gezichten, zeker in de ochtenduurtjes, voor een cappuccino to go of een lekker vers brood. Ook op ons fijne terras op het plein van de oude Dobbelmanfabriek zitten vaak vaste gasten. 

De bakkerij zat hier eerst nog achterin de keuken, maar het bleef maar groeien, tot het gewoon echt niet meer paste! Bij onze zoektocht naar een nieuwe ruimte voor de bakkerij kwamen we uit bij de Houtwerf: een mooie, creatieve plek met een uitstraling die goed bij ons past. Sindsdien wordt daar al ons brood gebakken, en daar is ook een bakkerswinkel en een klein stukje horeca. Elke ochtend bezorgen onze fietskoeriers ons brood vanaf de Houtwerf door de Nijmeegse binnenstad, je ziet ze vaak in de stad met hun bakfietsen. In de toekomst willen we een elektrische bakfiets aanschaffen, zodat we nóg meer wijken kunnen voorzien van vers biologisch brood!”   - Erik Kemper, bedrijfsleider bij Hét Bakkerscafé.

 

Bakkerscafé Brood op de Plank

Castellastraat 29
6512 EV NIJMEGEN
Bekijk de locatie