AYA: Het Aziatische huiskamerrestaurant in Nijmegen Oost

| Belinda Limani

In Nijmegen Oost is sinds juni dit jaar een nieuw restaurant geopend: AYA, een warm thuis voor iedereen die van Aziatisch eten en gezelligheid houdt. AYA is het geesteskind van chefkok Ate Coenraad, voorheen werkzaam bij Pelgrim Foodbar, die na jarenlange ervaring zijn droom van een eigen restaurant heeft waargemaakt. Je kunt er niet alleen lunchen en dineren, maar ook borrelen, ontspannen en genieten van heerlijk eten en goede service. Een waar Aziatisch huiskamerrestaurant.

Voor Ate was het runnen van een eigen restaurant altijd al een droom, maar zelfs dromen vereisen het nodige werk. “Je moet een kaart maken, leveranciers vinden, een pand vinden. Kijken of het financieel haalbaar is,” zegt Ate, terwijl hij vertelt over het proces. Na het overwegen van verschillende locaties viel zijn oog op het pand aan de Dommer van Poldersveldtweg, dicht bij huis en perfect passend bij zijn visie voor AYA.

AYA: Kleur en Sfeer

De naam AYA is niet zomaar gekozen; het betekent 'kleur' in het Japans en weerspiegelt de diversiteit die het restaurant biedt, zowel in smaken als in ervaringen. “Een plek waar je elk moment van de dag binnen kunt lopen alsof je thuis bent,” zegt Ate, en dat is precies wat AYA belichaamt. Met een Indonesische achtergrond en een passie voor verschillende keukens, brengt Ate de smaken van Korea, Japan en andere Aziatische landen samen in een menu dat zowel bekende klassiekers als gedurfde fusiongerechten omvat.

Een smakelijke reis door Azië

Het menu van AYA is een ontdekkingsreis door Azië. Gerechten zoals de populaire Gochujang fried rice en de geliefde Koreaanse kip staan hoog op de lijst van favorieten. Voor visliefhebbers zijn er smakelijke opties zoals een Laksa (noodlesoep), een favoriet van Ate's vriendin, terwijl ook de vegetarische keuzes niet teleurstellen. Ook de borrelhapjes vallen bij veel gasten in de smaak. “Mijn souschef heeft inmiddels wel duizenden gyoza’s gemaakt.”

Perfecte wijn-spijs combinaties

Wat AYA echt uniek maakt, zijn niet alleen de smaken op het bord, maar ook de combinatie met de juiste drankjes. “Iets wat niet vaak met Aziatische keuken wordt geassocieerd is goede wijnen of drankjes. Ik vind het daarom juist leuk om mensen te verassen met die combinaties”, zegt Ate. Bij AYA vind je een uitgebreide selectie natuurwijnen en Aziatische bieren, waaronder Japanse sake of Koreaanse Soju. Deze keuze is geen toeval, maar is gebaseerd op Ate's ervaring in restaurants met Franse keuken, waar het combineren van drank en voedsel heel gebruikelijk is.

Overweldigend succes

Sinds de opening in juni heeft AYA de harten van Nijmegen veroverd. Het restaurant was bijna elke dag van de zomer volgeboekt, wat heeft geleid tot de noodzaak van extra personeel. “Het personeel voelt nu echt als familie,” zegt Ate over het 11-koppige team van AYA. “We zijn een hecht team en hebben samen echt plezier.” Maar wat Ate het meest heeft verrast, is de lovende feedback over de sfeer, het eten en de drankjes. Het warme huiskamergevoel dat hij wilde creëren, is met open armen ontvangen door de gemeenschap.

Als het gaat om de toekomst, blijft Ate bescheiden. Hoewel hij droomt van nieuwe keukens en concepten, ligt zijn focus momenteel op het versterken van wat AYA al zo bijzonder maakt: een plek waar mensen samenkomen, genieten en zich thuis voelen. Of het nu voor de overheerlijke gerechten, de bijzondere drankjes of de hartelijke sfeer is, AYA in Nijmegen Oost belooft een onvergetelijke ervaring voor alle zintuigen.

Voor meer informatie en reserveringen, bezoek ayanijmegen.nl.

Fotografie: Martijn Kusters