Wat is er te doen in Nijmegen - 17 t/m 23 april 2023

1. De roos van Nijmegen voorronde 3

De Roos is dé competitie voor muzikaal talent in Nijmegen! Dit jaar wordt de 37ste editie van deze jaarlijks terugkerende muzikantencompetitie georganiseerd door Doornroosje. Al sinds 1986 maakt de Roos een belangrijk deel uit van de Nijmeegse muziekscene en biedt deze wedstrijd het perfecte podium voor ambitieuze beginnende acts met een eigen repertoire uit de regio Nijmegen. Deze voorronde spelen Marvin Bergh, The Vonks en Dan Mango in Merleyn.

Maandag 17 april om 21.00 uur | Merleyn

 

2. Nieuwe Helden | Lucas de Man

“Fuck the system!”, roepen steeds meer mensen, maar hoe zit dat systeem precies in elkaar? In de vierde show van 'Morgen met Lucas' gaan we op zoek naar een nieuwe economie en meer eerlijke waarde. De show is opnieuw gebaseerd op uitgebreid onderzoek: ons team sprak met economen, politici, privacy-experts, filosofen en verzekeraars. Zij vertelden ons over ongelijkheid en armoede, maar ook over mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Wat is economie nu eigenlijk? Hoe zijn we hier terecht gekomen? Wat vinden wij van waarde in onze maatschappij? Tegen welke grenzen lopen we aan en bestaan er goede alternatieven? Wat voor nieuwe waarden zouden ten grondslag kunnen liggen van een nieuw systeem?

Woensdag 19 april om 20.30 uur | LUX Nijmegen

 

3. Listen First

Als een musicus een nieuw stuk instudeert, is die er soms wel maandenlang mee bezig. Hoe anders is dat voor jou als luisteraar: je gaat naar een concert en hoort het nieuwe muziekstuk één keer. Als je geluk hebt, herhaalt het zich nog als een herinnering in je hoofd. Te weinig om de muziek écht te leren kennen. Daarom presenteert de Piano Biënnale Listen First: een 3D-muziektentoonstelling. Je hoort hier de Rhapsody for Piano and Strings van Mathilde Wantenaar. die in première ging tijdens het openingconcert, maar dan alsof je je eigen hoofd in stapt. In een speciaal gecreëerde dome kan je het stuk van alle kanten beluisteren: wil je de piano van dichtbij beluisteren, of juist beter horen wat de altviolen of contrabassen daar spelen? Hoe meer je in het stuk rondloopt, hoe meer je erin ontdekt. Luister zoveel als je wilt!

Woensdag 19 april van 10.10 tot 22.50 uur | Concertgebouw De Vereeniging

 

4. Kunstraffinaderij 2023

Een sprankelend en hedendaags evenement in de historische Stevenskerk in Nijmegen, waar meer dan 70 kunstenaars uit de regio Nijmegen, het Duitse grensgebied, maar ook daarbuiten, met uiteenlopende kunstvormen hun nieuwste werken zullen presenteren. Naast de art fair kan de bezoeker in de Zuiderkapel van de Stevenskerk genieten van een programma met bijzondere kunstuitingen zoals klankperformances en dans. Ook zullen dichters van Poëziecentrum Nederland gedichten voordragen bij het werk van deelnemende kunstenaars, en worden bijzondere films vertoond in de crypte van de kerk.

21 tot en met 23 April van 12.00 tot 17.00 uur | Stevenskerk

 

5. Stonebwoy

Afro-ster Stonebwoy komt in april naar Doornroosje. Sinds zijn doorbraak in 2012 weet de Ghanese superster de internationale hitlijsten te voorzien van dansbare afrobeat, dancehall en reggae nummers. Stonebwoy is een van de meest succesvolle Afrikaanse sterren afkomstig uit Ghana. Hij vermengt stijlen als dancehall, reggae en Afropop tot prijswinnende nummers. In 2015 won hij de titel Best International Act in de categorie ‘Afrika’ evenals de award voor Artist of the Year. Ook ontving hij nominaties van onder meer MTV EMA en de Grammy Awards. Stonebwoy wordt dan ook terecht gezien als ‘the king of reggae and dancehall in Africa’.

Zaterdag 22 april om 20.00 uur | Doornroosje

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...