Wandel de Merelroute door de Nijmeegse binnenstad

Merels komen veel voor in Nederland, maar de laatste jaren gaat het er niet zo goed mee. De merel kan dus best een beetje hulp van ons gebruiken. In samenwerking met vogelinstituut Sovon lanceert de RU in het Jaar van de Merel een laagdrempelige vogelwandeling voor gezinnen.

De Merelroute is een korte wandelroute die ouders en kinderen door het centrum van Nijmegen loodst en daarbij op een aantal plekken vragen stelt over de ‘merelvriendelijkheid’ van de omgeving. “De Merelroute wordt beschreven vanuit het perspectief van een merel. Je staat op verschillende plekken stil en bekijkt dan bijvoorbeeld of er voldoende beschutting, te eten en te drinken is voor een merel. En zo ontstaat een besef van wat merels nodig hebben en hoe je daaraan kunt bijdragen”, zeggen de ontwikkelaars. De gratis wandelkaart vol verhalen van merel Billie leert kinderen op speelse wijze een band te ontwikkelen met – en te zorgen voor de natuur.

Hartje Nijmegen

Naast het spotten van merels kun je tijdens de wandelroute ook in de binnenstad bij verschillende ondernemers terecht voor verrassingen. Zo deelt Kinderboekenwinkel Nijmegen gratis vetbollen uit om vogels de winter door te helpen. Bij Café De Plak scan je een QR-code en hoor je boswachter Twan aan het woord over vogels die rondom het eetcafé wonen. Bij Bagels & Beans op de Lange Hezelstraat zou er zomaar eens een merel naar binnen gevlogen kunnen zijn. Bij brouwerij De Hemel kunnen kinderen een Merelkleurplaat inkleuren terwijl ouders genieten van Nijmeegs bier en bij Gesha Coffee Bar kun je een vegan Bird Bol bestellen of gratis een winterproof vogelhuisje ophalen die je zelf in elkaar kunt zetten. Ook winkel Kinder-Goed Nijmegen heeft de vogelhuisjes op voorraad.

Bij alle Nijmeegse bibliotheekvestegingen kun je gratis boekenleggers ophalen in het thema van De Merelroute. Alle samenwerkingen met ondernemers worden ondersteund en aangemoedigd door Hartje Nijmegen, een initiatief van Gemeente Nijmegen dat zich inzet voor een groene, aantrekkelijke en bruisende stad.

De Merelroute kaart

De vouwkaart is vanaf zaterdag 22 oktober gratis verkrijgbaar bij de volgende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid: De Mariënburg, De Biezantijn, Hatert, Muntweg, Zwanenveld, Lent-De Ster, Oosterhout-De Klif. Of bij de volgende locaties: De Blokkenpiloot, Bagels & Beans (Lange Hezelstraat), Gesha, Cafe de Plak, Kinderboekwinkel Nijmegen, Brouwerij De Hemel.

Kijk voor meer informatie op demerelroute.nl

Dit vind je misschien ook leuk...