Vriendschap en vrolijkheid: Nijmegen als decor voor de Rode Hoedjes

Het heeft wel iets van een geheim genootschap, ware het niet dat ze nogal opvallen: de leden van de Red Hat Society zijn bepaald geen grijze muizen. Op 20 april a.s. komen 250 vrouwen van zekere leeftijd, gehuld in het paars en met een rode hoed, in het Nijmeegse Van der Valk hotel Nijmegen bijeen. Het is de jaarlijkse Landelijke Conventie van dit illustere, op Amerikaanse leest geschoeide gezelschap.

Friendship & Fun, en een gezonde portie maling aan wat ‘men’ ervan denkt, kenmerken de activiteiten van de dames met de Rode Hoeden. Tijdens de conventie gaat het dan ook om onbekommerd lachen en genieten, met optredens van zowel lokale grootheden als de wereldberoemde operazangeres Amira Willighagen. Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls geeft acte de présence en zal het middagdeel openen.

De Red Hat Society is in 1998 ontstaan in Amerika, aanvankelijk als grap tussen ouder wordende vriendinnen. Ze wilden hun leeftijd vieren, in plaats van na hun vijftigste achter de geraniums te kruipen, en togen met een ‘belachelijke rode hoed’ op hun hoofd naar een tearoom. Maar de grap bleek een schot in de roos, en de ‘chapters’ (afdelingen) schoten algauw als paddenstoelen uit de grond. Eerst in de VS, maar inmiddels is het een wereldwijde organisatie met honderdduizenden leden. Behalve de dresscode rood-paars zijn er geen regels, of het moet zijn: niet zeuren! In Nederland zijn er sinds 2005 ruim 100 van die chapters, verdeeld over het hele land, naar Amerikaans voorbeeld onder de informele leiding van een Queen. 

‘Het is een eer deze grote conventie in Nijmegen te mogen organiseren’, aldus Queen Anne Mieke van de Keizerstad Royal Ladies. ‘En we zijn er supertrots op dat we een grote naam als Amira hebben kunnen strikken. Maar zeker weten dat onze gasten ook enorm gaan genieten van Bennie Solo, Tom Meuwese, de Uit je Dakkapel en de young vibe van ID-dance!’.

Voor meer informatie over de Red Hat Society: www.rhsnederland.nl

Dit vind je misschien ook leuk…