Verwondering - groeps expositie cursisten atelier ZaadeL Makerij

Deze tentoonstelling in de “wunderkammer” van het stadhuis geeft de mogelijkheid te tonen wat normaal gesproken niet bewonderd kan worden, omdat het binnen het atelier blijft of wellicht thuis wordt opgehangen. Elke keer verwondert het werk dat gemaakt wordt tijdens de lessen mij. Elke groepsopdracht wordt door iedere cursist, op een eigen wijze uitgevoerd. Met verrassende ontdekkingen en resultaten.

De tentoonstelling is samengesteld met werk uit de lessen van 2023. Een cursus bestaat uit meerdere lesblokken. In een lesblok werken we aan een gemeenschappelijk thema.

De rode draad voor deze ‘wunderkammer’ expositie werd de lessenserie over metaal en glas, uitgevoerd in olieverf. De meeste voorwerpen zijn naar waarneming geschilderd. Deze technische opdracht leent zich uitstekend om de klassieke olieverfschildertechniek te oefenen. De reflecties van het materiaal zijn een uitdaging om te vertalen in de juiste kleurmenging. Het onderwerp lijkt door de ogen van de maker tot leven te komen op het paneel. Elk levenloos voorwerp heeft een eigen karakter gekregen. Elk schilderij vertelt een uniek verhaal.

De groep krijgt elke les een instructie over het materiaal en de techniek. De stappen worden uitgelegd om het werk op te zetten en uit te werken. Dit geeft houvast in de vaak uitdagende opdrachten. Vervolgens gaat iedereen individueel aan de slag en staat het proces van het maken centraal. Afhankelijk van je ervaring en stijlvoorkeuren, maar ook gestuurd door de lesopdracht en durf om hiermee te experimenteren, krijgt het werk zijn uiteindelijke vorm.

De cursisten krijgen ongeveer 4 lessen de tijd om aan een opdracht te werken, daarna volgt een nieuw blok met een vervolg onderwerp, materiaal of techniek. Je ziet tijdens deze tentoonstelling ook een aantal werken van deze andere lesblokken, zoals schilderen met acrylverf, collages, mixed media, houtskoolstudies of tekenen met pen en inkt.

Behalve het vergroten van je teken en schilder vaardigheden, staat je schilderplezier centraal in de cursus. En juist het plezier en je lef neemt toe, met het vergoten van je kennis over materialen en technieken. Het geeft je handvatten om je eigen wijze te ontdekken en jezelf te blijven verwonderen.

ZaadeL Makerij

ZaadeL Makerij is de creatieve broedplaats van Ingeborg Laninga en Joep Zaad, waar verschillende creatieve disciplines samenwerken in één groot atelier / metaalwerkplaats. Je kunt bij hen zowel een complete lascursus volgen als diverse schildercursussen of workshops. Deze worden in samenwerking met verschillende kunstdocenten gegeven in het atelier. Ingeborg is gespecialiseerd in portretschilderen en haar werkwijze kenmerkt zich door ambachtelijke en klassieke technieken te combineren met het experimentele. Verwondert raken, oplossingsgericht te werk gaan en een flinke dosis humor, zijn daarbij onmisbaar. Joep is docent metaalbewerking/lassen en leert je alles over zijn ambacht. In het atelier werken ze samen met andere creatieve makers, zoals Kapper Korte Mette en Manic Manicures.

Het atelier heeft een expo-winkel met om de twee maanden een expositie met werk van een lokale kunstenaar. Ze bieden een podium voor producten van lokale makers én er is een vintage kledingwinkel. Een unieke plek waar veel moois te maken, te zien en te ontdekken is. Loop gewoon zonder afspraak binnen en verwonder je!

Vanaf vandaag t/m maart 2024 heeft ZaadeL Makerij een expositie in de kunstkamer van het gemeentehuis Nijmegen verzorgd. Deze "wunderkammer" vind je aan de kant van het monument met de Schommel en is te bezoeken tijdens openingstijden van het Gemeentehuis, Korte Nieuwstraat 6 te Nijmegen.
 
Bekijk hier de website van ZaadeL Makerij

 

Dit vind je misschien ook leuk…