Valkhof Museum lanceert nieuwe huisstijl en website

Valkhof Museum in Nijmegen heeft een nieuw logo en een nieuwe huisstijl en website. Het museum toont zijn nieuwe gezicht op een tijdelijke locatie in Nijmegen-centrum terwijl zijn pand de komende jaren ingrijpend wordt gerenoveerd.

Nieuwe huisstijl en website

Valkhof Museum vaart een transhistorische koers: het experimenteert met tentoonstellingen die heden en geschiedenis mixen en verbinden. Het museum combineert hedendaagse kunst met objecten uit andere eeuwen. Het doet dit vanuit zijn missie: ‘We willen je laten ervaren wat mensen al eeuwenlang tot mens maakt. Dit doen we door actuele vensters te bieden op universele kanten van ons bestaan: onze drijfveren, twijfels, emoties en talenten.’ Bij deze koers heeft ontwerpbureau Thonik een nieuwe huisstijl ontworpen.

Op de nieuwe website staan transhistorische verhalen bij objecten uit de collectie. De verhalen worden regelmatig aangevuld. Zo blijven stukken die tijdens de verbouwing niet aan publiek getoond kunnen worden toch beschikbaar, mét context.

Nieuwe locatie

Valkhof Museum is verhuisd naar zijn nieuwe, tijdelijke locatie aan het Keizer Karelplein 33 in Nijmegen. Hier opent het museum de deuren voor bezoekers terwijl zijn oorspronkelijke pand grondig wordt verbouwd en gerenoveerd. Dit duurt tot in 2025.

Wat is er te zien?

  • De vondsten uit het Romeinse heiligdom bij Herwen-Hemeling, dat in 2022 is ontdekt. Deze presentatie is aangevuld met nieuwe vondsten die nog niet eerder te zien waren.
  • De Romeinse verzilverde gevechtshelm, uitgegroeid tot de mascotte van Nijmegen, en andere archeologische objecten.
  • Enkele objecten uit de 18e tot en met de 21e eeuw, van onder andere Armando en Pieter Barbiers.
  • De ArcheoHotspot. Hier werken bezoekers van alle leeftijden onder leiding van een deskundige vrijwilliger mee aan onderzoek van archeologische vondsten.
  • De Romeinenwerkplaats: kinderen leren werken, bouwen en vechten als een echte Romein.

Daarnaast organiseert het museum enkele keren per jaar tijdelijke tentoonstellingen op deze locatie, zoals komend najaar Into the Black Hole, over zwarte gaten. Deze tentoonstelling - gemaakt in samenwerking met studenten van de Radboud Universiteit - is vanaf 13 oktober te bezoeken.

Praktische informatie

  • Waar? Valkhof Museum aan Keizer Karelplein 33 ligt op 5 minuten lopen van station Nijmegen.
  • Wanneer? Het museum is voorlopig alleen op vrijdagen open voor bezoekers, van 11.00 tot 17.00 uur. Voor scholen is het museum geopend van dinsdag tot en met vrijdag.
  • Kosten? Bezoekers zonder kortingskaart wandelen binnen voor de vriendelijke prijs van 2,75 euro.
Bekijk ook de website van Valkhof Museum.

Dit vind je misschien ook leuk…