Uitvoering Requiem van John Rutter

Op vrijdagavond 23 februari voert Uitvaartensemble Nijmegen het Requiem van John Rutter op in de Petruskerk aan de Schependomlaan 85 te Nijmegen.

Voorafgaand aan het Requiem zingt het uitvaartensemble koorstukken die qua inhoud of muzikale stijl verwant zijn aan het Requiem van Rutter.

Onder andere zijn dat:
Man that is born of a woman - Henry Purcell
The Shower - Edgar Elgar
Funeral Ikos - John Tavener
Cantique de Jean Racine - Gabriel Fauré

John Rutter voltooide zijn Requiem in 1985 en heeft het opgedragen aan zijn vader, die het jaar ervoor overleed.

De muziek van het Requiem is niet bombastisch en dreigend of somber, zoals veel requiems, maar lieflijk en troostrijk. Rutter heeft zich laten inspireren door Fauré.
In navolging van onder andere Brahms en Howells heeft Rutter zich niet beperkt tot teksten uit de Latijnse requiemmis (de Missa pro Defunctis).
Teksten uit deze mis worden afgewisseld met fragmenten uit de begrafenisrite uit het Anglicaanse Book of Common Prayer en psalmen uit de Bijbel.

Het Requiem bestaat uit zeven delen:

1. Requiem Aeternam

2. Out op de the deep (Psalm 130)

3. Pie Jesu

4. Sanctus

5. Agnus Dei

6. The Lord is my shepherd (Psalm 23)

7. Lux aeterna


De opbouw is symmetrisch.
Het middendeel (Sanctus) is een opgewekte uitroep. De delen daaromheen (Pie Jesu en Agnus Dei) zijn gebeden uit de requiemmis. Het Pie Jesu verstilt, het Agnus Dei start somber, maar eindigt hoopvol.
Deel 2 (Out of the deep) en deel 6 (The Lord is my shepherd) zijn zettingen van psalmen.
In deel 1 (Requiem Aeternam) en deel 7 (Lux aeterna) staan de overledenen centraal. Deel 1 is een smeekgebed om rust en zegen. Deel 7 eindigt berustend. 
De hoofdmelodie uit het eerste deel komt aan het einde van het laatste deel weer terug en maakt het tot een rond geheel.


Rutter heeft twee versies van het Requiem uitgegeven: voor een klein ensemble en voor een wat groter orkest. Op 23 februari presenteert het koor een soort tussenversie voor een wat rijker bezet ensemble, gearrangeerd door Jelle Hoksbergen.  

Entree € 15,- Aanmelden is niet nodig. Iedereen is van harte welkom. Meer informatie op de website.

Dit vind je misschien ook leuk…