The Big Draw in Nijmegen een tekenwalhalla voor amateurs en professionals

The Big Draw Nijmegen is van 6 tot 10 september dé plek waar jonge tekenaars uitwisselen met meer ervaren tekenaars in het vak in het nieuwe uitgebreide programma voor professionals. Dit gaat hand in hand met de laagdrempelige activiteiten voor jong en oud in de binnenstad. Dit jaar extra feestelijk, want The Big Draw Nijmegen bestaat alweer 10 jaar! Kunstenaars, inwoners en bezoekers kijken, luisteren, tekenen, maken en onderzoeken samen in elke stad het thema van dit jaar: Drawing with Senses.

Met het thema Drawing with Senses nodigen we het publiek uit hun focus te verleggen van extern naar intern; wat vertellen jouw zintuigen je over hoe je omgaat met wat er om je heen gebeurt? Met al deze zintuigen wordt er geëxperimenteerd in diverse workshops, expo’s, educatieprogramma’s en performances. Overal in de stad zullen projecten rond dit thema plaatsvinden waar diverse kunstenaars en organisaties aan meedoen. Het zijn prikkelende activiteiten waarnaar je mag kijken, luisteren of waarbij je zelf aan de slag gaat. Scholen, podia, bedrijven en winkeliers dragen hiervoor allemaal hun steentje bij om het tekenfeest weer tot een succes te maken.

In Nijmegen

In Nijmegen doen er weer diverse culturele partners mee. Bibliotheek De Mariënburg, LUX, De Lindenberg, Museum Het Valkhof, RUIS, Extrapool, Stadsschouwburg Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Daarnaast ook de onderwijsinstellingen en binnenstadondernemers. Van 6 t/m 8 september gaan heel veel schoolkinderen aan de slag. "We halen de leerlingen uit de klas aan gaan ergens op locatie aan de slag met tekenkunst," zegt de organisatie. Op 6 en 7 september kun je in de avond modeltekenen. 6 september in de Papengas 6 en 7 september in de Stadsschouwburg.

De grote publieksdag is als vanouds op zaterdag en start om 11 uur met de Artist Alley. De Artist Alley groeide in 3 jaar tijd van 25 naar 175 deelnemende tekenaars! Kom kijken en ga met ze in gesprek, bekijk hun boeken, illustraties en andere betekende merchandise. Op zaterdag 9 september zijn er veel buitenactiviteiten verdeeld over de stad met de grootste pleinen Plein 1944 en het Mariënburgplein volgebouwd met activiteiten. Maar ook op de Waalkade en hoek Houtstraat/Hezelstraat. Naast Nijmeegse kunstenaars zijn er workshops en werken van kunstenaars uit het hele land en van ver daarbuiten. Dit jaar komt Rachel Gadsden uit Londen naar Nederland voor performances en workshops, je vindt haar zaterdag om 13 uur bij Extrapool.

Er zijn diverse performances, de cross-over dans en tekenen en muziek en tekenen zijn er natuurlijk ook weer. Laat je inspireren door een van de tekenmachines. Heb je geen zin om iets te doen dan kun je altijd komen kijken want er is veel te zien. Diverse exposities bij Lindenberg, Valkhofmuseum, RUIS, LangeHezel46, Stadsschouwburg en ons hoofdkwartier Papengas 6 en uiteraard ontbreekt de inmiddels befaamde ramenroute niet. Wandel door het centrum van Nijmegen en laat je verbazen door prachtige raamtekeningen in de etalages van allerlei ondernemingen.

Op zondag 10 september is de allereerste Big Draw Beeldmakersdag. Een dag waarin je als tekenaar portfolio kan tonen aan uitgevers, er diverse panelgesprekken zijn over prangende issue’s in het vak zoals onder andere de invloed van AI op tekenkunst, auteursrechten en beroepspraktijk ervaringen. Niet minder belangrijk is dit een dag om elkaar te ontmoeten. Ook zijn er masterclasses van bekende striptekenaars voor amateurs en professionals en een professionele mangaka uit Tokio, Yukio Onishi, zal in LUX een online live masterclass manga tekenen geven.

The Big Draw Nederland

The Big Draw Nijmegen is onderdeel van The Big Draw Nederland. De afgelopen 10 jaar heeft de organisatie in Nijmegen de formule van The Big Draw doorontwikkeld en deze editie uitgebreid naar andere steden in Nederland. The Big Draw Nijmegen trapt van 7-10 september af om daarna van 14 - 17 september neer te strijken in Arnhem en Zwolle en sluiten af met Dordrecht en Zutphen van 21 – 24 september.

Over Stichting P-Art

The Big Draw Nederland wordt georganiseerd door non-profit stichting P-Art. Onder leiding van directeur en hoofdorganisator Anita Waltman en medeorganisator Angela Vissers. P-Art wil de kunst naar het publiek brengen en mensen inspireren met kunstzinnige events, community-art projecten, performances en placemaking in de publieke ruimte. P-Art heeft de ambitie om The Big Draw breder uit te dragen door het hele jaar activiteiten te organiseren. Zowel op het vlak van educatie als daarbuiten. Het The Big Draw Nederland Festival blijft laagdrempelig, creatief, kunstzinnig en vrij, iedereen heeft plezier! Volstrekt vreemden creëren onder begeleiding van kunstenaars de meest geweldige dingen.

Kijk op www.thebigdrawnederland.nl voor het hele programma. 

Dit vind je misschien ook leuk…