Swingende Romeinse Walnoten, Nijmegen 2024

Op de wandelroutes 'Godin van de Flora' rondom de 'Groene corridors' door stad Nijmegen heeft beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen met zijn werkgroep 'Hortus Civitatis' het initiatief genomen om dit jaar nog de Romeinse walnoten (Dies Natalis) in de aarde te gaan poten. 

Dankzij de Romeinen zijn de walnotenbomen naar onze streken toegebracht. Bij de Romeinen werden de walnotenbomen in verband gebracht met de Godin Juno, door de oude Romeinen beschouwd als de Godin van het huwelijk en de geboorte van het heldere licht.

Corstiaensen verbindt de Romeinse notenboom door een interactie aan te gaan met de eekhoorn. Door de aanwezigheid van de eekhoorn en de kunstenaar, is de kans nu ook heel erg groot geworden dat er straks vele kleine notenbomen zoals ook de inheemse hazelaar te zien zullen zijn rondom de wandelroutes. De eekhoorn verzamelt zijn wintervoorraad erg zorgvuldig, die hij onder de grond goed verstopt. Soms vergeet de eekhoorn zijn voorraad noten in de grond, vergeet deze nog op te gaan zoeken. Hierdoor ontstaan er telkens hier en daar steeds weer nieuwe notenbomen. Dit is natuurlijk heel goed nieuws rondom de biodiversiteit en voor de leefomgeving van de eekhoorn zelf.

Corstiaensen heeft samen met zijn werkgroep het initiatief genomen om ook hier en daar op bestaande wandelroutes de 'swingende Romeinse walnoten' dit jaar met andere soorten noten zoals de inheemse hazelaarnoten in te gaan graven. Net zoals een eekhoorn, maar nu met als doel om er een levend kunstwerk in de openbare ruimte mee te maken.

Dit vind je misschien ook leuk…