'Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis' wint achtste Klokhuis Wetenschapsprijs

Het onderzoek 'Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis' is de winnaar van de achtste Klokhuis Wetenschapsprijs. Voor het winnende project ontwikkelden Britt Müller en Charlotte Poot van Stichting Hospital Hero en het Leids Universitair Medisch Centrum een spel dat kinderen kunnen spelen als voorbereiding op hun bezoek aan het ziekenhuis. De prijs werd in Bibliotheek Mariënburg uitgereikt tijdens de negende editie van InScience Film Festival in Nijmegen, dat plaatsvond van 12 tot en met 17 maart 2024. 

De winnaars vroegen voor hun onderzoek kinderen en hun ouders hoe ze op een goede en vooral leuke manier voorbereid willen worden op hun ziekenhuisbezoek. Zo kwamen ze er achter wat kinderen spannend vinden als ze naar het ziekenhuis gaan en wat ze graag thuis al willen weten. Van deze informatie maakten ze SamenSterk, een spel in de Hospital Hero app. Hiermee kunnen kinderen thuis samen met hun ouders in de ziekenhuiskamers spieken. Kinderen in het ziekenhuis mochten als eerste het spel spelen en hielpen om het spel nog leuker te maken.

De tweede en derde prijs gingen naar het onderzoek ‘Levende hersenen in het laboratorium’ van Dr. Jean-Philippe Frimat, dr. Regina Luttge en dr. Govert Hoogland en het onderzoek ‘Cyberboeven en cookiemonsters’ van Rolf van Wegberg.

Kinderen kozen de winnaar via de website van Het Klokhuis (NTR). Hier konden ze stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal zijn er ruim 8000 stemmen uitgebracht. Over het winnende onderzoek maakt Het Klokhuis een aflevering. Deze aflevering gaat in première tijdens de volgende editie van InScience, in 2025.

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd op zondag 17 maart 2024 tijdens de negende editie van InScience bekendgemaakt door Klokhuispresentator Janouk Kelderman Meer dan 300 kinderen hebben kennis gemaakt met de wetenschappers tijdens het programma 'Ontmoet de onderzoeker' in de Bibliotheek Mariënburg. Naast de uitreiking van de prijs werd de Klokhuisaflevering ‘Papa kan niet lopen, wel huppelen’ vertoond, over het winnende onderzoek van 2023. Deze aflevering wordt woensdag 20 maart op televisie uitgezonden en is daarna via de website van het Klokhuis te bekijken.

Het doel van de Klokhuis Wetenschapsprijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen ruim 60 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren door de redactie van Het Klokhuis. De prijs is voor de achtste keer uitgereikt op InScience. Met deze wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk…