RUIS opent haar deuren met een nieuwe expositie 'Becoming Butterfly',

Op donderdag 30 maart opent RUIS haar deuren met een nieuwe expositie. De komende zes weken tonen ze 'Becoming Butterfly', een tentoonstelling met werk van Kyra Nijskens. Dat gaan ze vieren met een feestelijke opening van 20:00 tot 23:00 uur.

Kunstenaar Kyra Nijskens is gefascineerd door de mystiek omtrent vlinders. De vlinder staat bekend als een gedaanteverwisselaar die door verschillende perioden en culturen heen beweegt en vele symbolische betekenissen kent. De betekenis van vlinders is geassocieerd met magie en het idee dat de vlinder tussen twee werelden in zweeft. Ze worden vaak afgebeeld binnen spirituele communities en groepen over de hele wereld. Bijvoorbeeld op sarcofagen in het oude Egypte als symbool voor de reis naar het hiernamaals, of als de Griekse godin van de ziel 'Psyche', wat zowel vlinder als ziel betekenis.

De patronen, kleuren en vormen op de vleugels van vlinders worden toegeschreven aan een soort magische kracht. Zoals in de Braziliaanse jungle waar Caligo-vlinders aan de gevel van woningen worden gespijkerd, zodat de nep-ogen op hun vleugels de bewoners beschermen tegen het kwaad.
 
Nijskens heeft zich de afgelopen maanden verdiept in vlinders en hun cultuurhistorische context, zeggingskracht en symbolisme. Ze is geïnteresseerd in de vele lagen die vlinders hebben. Zoals de context waarin vlinders worden geplaatst in de cultuurhistorie, de kleuren en patronen die vanuit schilderkunstig perspectief interessant zijn, imitatie- en overlevingsstrategieën, de toepassingen van vlinders binnen decoratie en hun hedendaagse populariteit in fashion en pop.

Met een ruimte vullende installatie waarin fluorescerende vlinders centraal staan transformeerde Nijskens de white cube tentoonstellingsruimte van RUIS tot een betoverde biotoop die de grenzen tussen het natuurlijke en het bovennatuurlijke vervaagt.
 
Via een gevleugelde poort, die je voor een moment van vleugels voorziet, betreed je deze biotoop. Zwarte glinsterende zandheuvels bedekken de vloer en beschilderde vlinders lijken door de ruimte te vliegen. De vlindervleugel-poort verwijst naar de transformatie van een rups naar een vlinder, en symboliseert het losbreken van beperkende structuren en hiërarchieën. Haar aan de tentoonstelling gelijknamige gedicht 'Becoming Butterfly' beschrijft dit proces van metamorfose en het aannemen van een nieuwe, zelfgekozen identiteit.

Geen tijd om de opening te bezoeken? De tentoonstelling is gratis toegankelijk van 30.03.2023 t/m 06.05.2023. Meer informatie vind je op de website van RUIS.

Dit vind je misschien ook leuk…