OPERA2DAY presenteert Don Quichot in Stadsschouwburg Nijmegen

OPERA2DAY presenteert de gloednieuwe opera 'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha' op dinsdag 7 februari in de Stadsschouwburg Nijmegen. Samen met het New European Ensemble voeren zij het publiek langs de vele werkelijkheden van de bekende ridder uit de beroemde roman van Miguel de Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen een rol speelt.

In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. 

De Italiaanse librettist / regisseur Stefano Simone Pintor: “Don Quichot is veel meer dan het liefdesverhaal over de Bruiloft van Camacho, dan een man die denkt dat hij een ridder is. Dat is slechts een deel van het verhaal. Het gaat ook over Cervantes zelf, zijn cultuur, de tijd waarin hij leefde. Cervantes had een moeilijk leven in een moeilijke tijd. Hij leefde in een multiculturele wereld. Hij wilde schrijver worden, maar hij kon niet leven van zijn pen.”

Don Quichot

Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. Een boek dat ook al eeuwenlang inspireert; OPERA2DAY en Pintor vonden zeker negentig opera’s met Don Quichot in de hoofdrol. Maar bijna allemaal nemen ze slechts één of enkele passages uit het zo'n 1000 pagina's omvattende boek, of brengen het karakter terug tot een eenvoudige dwaas. Maar wie het boek als geheel bekijkt ziet dat het verrassend modern is. Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen? Tijd voor een nieuwe opera. Over: de herovering van de fantasie.

Don Quichot tour 2023

De avonturen van Don Quichot worden vormgegeven door het New European Ensemble, samen met het Italiaanse ensemble la fonte musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Vanni Moretto en Stefano Simone Pintor maakten in 2019 deel uit van het team dat Vivaldi – Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. Pintor neemt nu ook de regie voor zijn rekening. 

Don Quichot ging op zondag 22 januari in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Momenteel reist de voorstelling door het land, van Groningen tot Eindhoven en van Nijmegen tot Carré in Amsterdam. De tour is tot en met maart 2023 te bewonderen.

Verhalenmakers schrijven mee aan Don Quicho

In elke stad waar Don Quichot wordt gespeeld, zijn er scholieren en participanten die mee kunnen doen aan een schrijfavond om een eigen nieuw verhaal over Don Quichot te schrijven: in totaal meer dan 1.000 scholieren en participanten, door het hele land. Deze verhalen worden gebruikt in de voorstelling en zijn later na te lezen op de website.

Meer informatie en tickets vind je hier.

 

Dit vind je misschien ook leuk…