Novio Magica 2023: Over de auteurs

Maak kennis met de auteurs die bijdragen aan Novio Magica, het nieuwe Nijmeegse fantasy festival dat plaatsvindt op 29 mei op diverse locaties in de stad.

Fantasy in Young Adult

Rima Orie is een auteur die ervan houdt om haar lezers mee te nemen op fantastische avonturen naar magische werelden. Maar vergis je niet: realistische onderwerpen als racisme, klassenverschillen, onderdrukking en kolonialisme hebben altijd een plek in haar verhalen. Schrijven doet Rima in de weekenden en avonduren; overdag werkt ze als jurist bij een gemeente. Rima's debuut, De Zwendelprins, werd o.a. genomineerd voor de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en De Kleine Cervantes. In het vervloekte hart is haar tweede boek. Ze is dit jaar een van de schrijvers van 3PAK, het boekenweekgeschenk voor jongeren. Haar verhaal in 3PAK speelt zich af in de wereld van de populaire game Assassin’s Creed: Mirage.

Natalie Koch studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en werkte onder meer als muziekjournalist en redacteur. Ze is auteur van de romans Streken en De sterren stil (beide longlist Libris Literatuurprijs) en de fantasy-trilogie De Verborgen Universiteit, waarvan delen zijn genomineerd voor de Best Young Adult-thriller en de Harland Novel Award. Haar zesde boek, Buiten is de wereld normaal, verscheen in november 2021. Ook schreef ze korter werk, waaronder een monoloog die als onderdeel van een Mozartprogramma werd uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam, een kort verhaal dat werd uitgezonden op Radio 4, en een essay over fantasy in De Revisor. Ze was tweemaal jurylid van de Paul Harland Prijs, begeleidde en beoordeelde examenwerk van studenten van de Schrijversvakschool en de University of Cape Town, Zuid-Afrika, en gaf schrijfcursussen. Momenteel verkent ze nieuwe werelden, zowel binnen als buiten het boek.


Natalie Koch

Panelgesprek De komeet: speculatieve verhalen voor een nieuw Nederland

Vamba Sherif is schrijver en journalist en woont sinds 1993 in Nederland. Hij schreef verschillende romans, daarnaast verscheen onlangs het autobiografische Ongekende liefde. Zijn werk is in verschillende talen verschenen. Hij was medesamensteller van de verhalenbundel Zwart, met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

Martijn Lindeboom is een Nederlandse schrijver die zich voornamelijk richt op de genres fantasy en sciencefiction. Hij debuteerde met het fantasyboek De legende van de Zwarte wolven en in 2016 stelde hij de bundel Halloween Horror Verhalen samen. Samen met Debbie van der Zande schreef hij Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?


Martijn Lindeboom

Chris Polanen is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland en begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan. Hij schrijft columns en korte verhalen die zowel in Suriname als in Nederland verschijnen. In 2017 verscheen zijn debuutroman Waterjager. Centaur is zijn tweede roman.

Rochita Loenen-Ruiz is een in Nederland wonende Filipijnse sciencefiction schrijver en winnaar van de Octavia E. Butler prijswinnaar voor ‘change-the-world’ sciencefiction. Loenen-Ruiz is afkomstig uit de Filipijnse bergen. Haar eerste korte verhaal was geïnspireerd op haar leven in de bergen, en werd gepubliceerd in Philippine Panorama. Haar verhaal Hymne van de Overlevers, gepubliceerd in De Komeet, is haar eerste verhaal in het Nederlands.

Khadija al Mourabit is van Marokkaanse afkomst, woonachtig in Amsterdam-Noord. Ze studeert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is voorzitter van  de twee jaar geleden opgerichte vrouwencommissie Buya in Utrecht. Deze organisatie zet zich in voor Marokkaanse vrouwen. Ze nam als panellid deel aan verscheidene debatten. Hoewel in Nederland geboren is ze haar wortels niet vergeten. Het dichten in zowel het Nederlands als het Tamazight (Berbers) is voor haar een verrijking.

Laurens van de Linde in gesprek met debutanten

Liang de Beer is schrijver van korte verhalen en essays. Ze studeerde koloniale en wetenschapsgeschiedenis in Leiden. Mede vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft ze veel belangstelling voor Indische cultuur, de Aziatisch-Nederlandse identiteit en het verrijken van de literaire wereld met nieuwe perspectieven. Ze werkt momenteel aan haar eerste roman waarin Chinees-Indische hoofdpersonages in verleden en toekomst een grote rol spelen. Voor Pan Asian Collective (PAC) zette ze het programma ‘PAN ASIAN STORIES’ op – een ontwikkelprogramma voor beginnende schrijvers.


Liang de Beer

Roderick Leeuwenhart schrijft voornamelijk sciencefiction, met uitstapjes naar andere speculatieve genres zoals dark fantasy en horror. Typisch aan zijn werk is de fascinatie voor Japan en Oost-Azië. Zijn meest recente SF-romans zijn De Heren XVII en Sterrenlichaam. Hij won de Harland Awards, de hoogste prijs voor speculatieve fictie in Nederland. Zijn werk wordt vertaald tot in China.

Thomas Olde Heuvelt in gesprek met Catriona Ward

Catriona Ward studeerde Engels in Oxford en Creative Writing aan de University of East Anglia. Het Laatste Huis geldt als haar internationale doorbraak: het werd uitgeroepen tot thriller van de maand in The Times, The Observer én The Guardian en ook de filmrechten werden verkocht. Catriona woont in Londen en Devon.


Catriona Ward

Mieke van Eijsden in gesprek met V.E. Schwab

V.E. Schwab (zij/hen) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Het eerste deel van de Schemering-trilogie werd door The Guardian en Waterstones uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar en de filmrechten werden al snel verkocht. Schwabs werk wordt in meer dan 24 talen vertaald. Het Onzichtbare Leven van Addie LaRue stond wereldwijd weken achter elkaar in de bestsellerlijsten. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.


V.E. Schwab

‘Gender is more or less optional’: Satirising Gender in Fantasy Fiction

Anneloek Scholten is een literatuurwetenschapper verbonden aan de Radboud Universiteit. Ze doet o.a. onderzoek naar culturele representatie in genres uit de populaire literatuur, van de negentiende eeuw tot nu.


Anneloek Scholten

Dungeons and Dragons in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Spelslot is een nationale samenwerking tussen Dungeons and Dragons-spelers en creatievelingen om role playing games aan een groter publiek te introduceren. Ze gebruiken D&D als middel om verschillende generaties met elkaar te verbinden en de kracht en magie van verhalen te laten ervaren. Spelslot doet dit door middel van D&D en board game nights.

 

Bekijk het hele programma van Novio Magica 2023.